StoryEditor

Straty British Airways stále rastú

05.02.2002, 23:00

Výkonný riaditeľ British Airways (BA) Rod Eddington varoval, že dôjde k ďalšiemu výraznému zníženiu pracovných miest, pretože táto britská letecká spoločnosť už na budúci týždeň oznámi nový "balík" úsporných opatrení, ktorého cieľom je zastaviť prehlbovanie finančnej straty.
Počas minulej jesene BA oznámili, že prepustia 7 200 zamestnancov, prehodnotia svoju celkovú stratégiu, zredukujú európske operácie, najmä lety na kratšie vzdialenosti, a novým spôsobom definujú vyťaženosť letiska Gatwick, ktoré sústavne produkuje stratu.
K nevýhodám BA patrí aj vyššia zadlženosť v porovnaní s ostatnými rivalmi. Momentálne vedenie síce odmieta návrh, aby BA predali svoj majetkový podiel v austrálskej leteckej spoločnosti Quantas, kde vlastnia 21,4 % akcií, ani tento krok však výhľadovo nemožno vylúčiť.
BA vykázali ku koncu roku 2001 prevádzkovú stratu vo výške 187 mil. libier (GBP), hoci pred rokom dosiahli zisk v objeme 80 mil. libier. Po 11. septembri 2001 a v rámci spomalenia tempa americkej ekonomiky zaznamenali British Airways v posledných troch mesiacoch 2001 stratu 21,80 GBP na každú prepravovanú osobu. V tom istom období sa výrazne zhoršil aj ukazovateľ zisku pred zdanením -- pred rokom BA dosiahli zisk 65 mil. GBP, teraz deklarujú stratu 160 mil. GBP. Zatiaľ však nejde o definitívne údaje, pretože finančný rok sa v British Airways končí 31. marca 2002.
JP Morgan vo svojej aktuálnej analýze, ktorú včera publikoval denník Financial Times, konštatuje, že za celý rok 2001 dosiahnu British Airways stratu 450 mil. GBP a na budúci rok by sa táto strata mala znížiť na 290 mil. GBP. Do konca marca však bude nevyhnutné vynaložiť reštrukturalizačné náklady v objeme 120 miliónov libier, ktoré sú určené najmä na kompenzáciu pre nadbytočných zamestnancov. Vzhľadom na zadlženie, ktoré dosahuje v pomere k aktívam BA až 198 %, budú musieť British Airways výrazne znížiť svoje kapitálové výdavky z terajších 1,4 mld. GBP na 900 mil. libier, čo napríklad znamená, že v dohľadnom čase BA neobjednajú nijaké nové lietadlá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:49