StoryEditor

SMK so štyrmi piliermi programu Dôvera spája

27.05.2002, 00:00
Volebný program Strany maďarskej koalície (SMK) je odkazom slovenskej spoločnosti, uviedol to predseda SMK Béla Bugár na stretnutí s novinármi počas rokovania IV. kongresu tejto strany. Ako povedal, program má štyri hlavné okruhy, ktorými sú občan, rodina, región a štát, pričom heslom programu je Dôvera spája. Ako B. Bugár povedal, v prípade, že SMK bude aj po budúcich voľbách súčasťou vládnej koalície, za prioritných partnerov označil SDKÚ a KDH, ale nevylúčil ani stranu Smer Roberta Fica a ANO. O podmienkach SMK, ale aj o kompromisoch, ktoré je ochotná urobiť, však predseda strany odmietol hovoriť. Ako však povedal, nemalo by ísť o nesplniteľné ciele a podmienky, ktoré by mali vyvolávať negatívne reakcie. Ako príklad uviedol otázku Benešových dekrétov, ktoré SMK nechce zrušiť, bude sa však snažiť, aby sa odstránili ich negatívne dosahy pomocou revízie reštitučných zákonov.

Ako predseda SMK konštatoval vo svojom prejave, SMK bola počas ostatných štyroch rokov dôsledným presadzovateľom reforiem, čím si získala uznanie aj u časti slovenských voličov. Dôkazom je skutočnosť, že ako jediná zo strán vládnej koalície má stabilné preferencie. Pripustil, že koalícii sa nepodarilo splniť značnú časť svojich cieľov, zodpovednosť za to však nesie predovšetkým SDĽ a čiastočne SOP, ktoré vláde zväzovali ruky.

V prvej časti programu sa ako hlavný bod deklaruje zabezpečenie vzdelania a výchovy, preto SMK chce predkladať programy zamerané na podporu žiakov a študentov, ide o vytvorenie systému štipendií a iných účinných zvýhodnení, ale aj zriadenie samostatnej štátnej maďarskej univerzity. Bude tiež podporovať občianske iniciatívy smerujúce k ustanoveniu maďarského biskupa, prípadne aj vytvorenie maďarského biskupstva. SMK chce presadzovať účinný systém podpory mladých rodín, ktorý by mal spočívať vo zvýšení odpočítateľnej sumy z daňového základu o 12-tisíc Sk ročne na každé dieťa, ktoré pravidelne chodí do školy. Okrem toho treba zvýšiť možnosti získať byt poskytovaním výhodných úverov a podpôr na bývanie. SMK sa bude zasadzovať za prijatie opatrení, aby sa minimálna mzda postupne priblížila k 50 % platnej priemernej mzdy, na druhej strane chce zabrániť parazitovaniu na sociálnom systéme. Vyplácanie sociálnych dávok by v prípade práceschopných osôb malo byť podmienené odvedením určitej práce. Strana tiež bude podporovať pokračovanie reformy dôchodkového poistenia a zdravotníctva. V časti venovanej regiónom, program deklaruje snahu pokračovať v reforme územnosprávneho usporiadania tak, aby vznikli životaschopné prirodzené regióny. Netýka sa to len južného Slovenska, ako zdôraznil B. Bugár, ide aj o Spiš. Regiónom treba umožniť rozvoj, napríklad podporou budovania priemyselných parkov. V tejto súvislosti predseda SMK pripomenul snahu strany previesť správu vlastnícky neusporiadanej pôdy na obce. Čo sa týka posledného piliera programu, chce SMK presadzovať, aby sa vytvoril bezpečný a právny štát. Má byť regulátorom a stimulátorom trhovej ekonomiky, vytvárať legislatívne podmienky podpory malých a stredných podnikov. SMK bude tiež požadovať posilňovanie princípu samosprávnosti vrátane daňovej reformy, ktorá by zabezpečila pre mestá a obce vlastné príjmy. Za vážny problém považuje SMK vnútornú bezpečnosť, preto bude presadzovať zvýšenie účinnosti trestného postihu a prevencie zločinnosti, opatrenia proti korupcii vrátane rýchleho a príkladného rozhodovania súdov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:09