StoryEditor

Miklós obhajuje pozície rezortu

23.05.2003, 00:00
Európska únia (EÚ) niekoľkokrát kritizovala Slovensko za nedostatočné využívanie finančných kapacít z predvstupových fondov a za nízku kvalitu prípravy na využívanie štrukturálnych fondov na oblasť rozvoja regiónov. Slovenská štátna administratíva v tejto súvislosti poukazuje na kvalitu projektov, regionálne samosprávy sa odvolávajú na nízku úroveň komunikácie medzi Bratislavou a regiónmi. Minister životného prostredia SR László Miklós však obhajuje pozície svojho rezortu a tvrdí, že Slovensko na čerpanie financií pre túto oblasť urobilo maximum. "Kritika zo strany EÚ ide zotrvačnosťou. Už približne rok nemá reálny základ. A celkom iste nie v oblasti životného prostredia," vyhlásil pre HN minister Miklós. V rokoch 1999 až 2006 môže SR získať z fondov ISPA asi 170 mil. eur. Do konca apríla má na tento účel odsúhlasených už asi 160 mil. eur a vo vysokom štádiu schvaľovania sú ďalšie projekty, ktoré prevyšujú hranicu 170 mil. eur o 12 mil. eur. Ďalšie projekty, ktoré presiahnu rámec ISPA budú patriť do kohézneho fondu. "To znamená, že aj pri absolútne pesimistickom variante, teda že získame len to, čo je už odsúhlasené, sme vyčerpali zo 170 mil. eur už 160 mil. eur. Sme presvedčení, že pravdivý bude optimistický variant a že získame aj tých 12 mil. eur nad ponúkaný rámec," zdôraznil Miklós. SR podľa neho dostala z Bruselu pochvalu za administratívne zázemie programovania a implementácie projektov ISPA z oblasti životného prostredia. "Pre oblasť životného prostredia kritika zo strany EÚ už teda dávno neplatí," zopakoval Miklós.

A ako sú na tom krajiny Vyšehradskej štvorky?

Česká republika podľa námestníka ministra životného prostredia Ladislava Mika rovnako dobre pozná otázku požadovanej kvality predkladaných europrojektov. "V poslednom čase sme prostredníctvom ISPA dosiahli pomerne výrazne zlepšenie stavu. Máme vlastnú implementačnú agentúru -- Štátny fond životného prostredia (ŠFŽP) a darí sa nám využívať prostriedky pridelené Bruselom pre ČR viac-menej v plnej výške," povedal. Pre budúcnosť je podľa neho dôležitá otázka využitia kohéznych a štrukturálnych fondov. ČR prijala niekoľko sektorových operačných programov, ktoré sú východiskovými materiálmi na čerpanie eurofondov. Napríklad, samostatný sektorový operačný program Infraštruktúra spája problematiku životného prostredia a dopravy. Implementácia ISPA a aj programov Phare umožnila ČR získať rozsiahle skúsenosti. "Veríme, že sa nám podarí prejsť implementáciou týchto programov pomerne hladko. Skúsenosti sa dajú veľmi dobre priamo využiť. Podstatným problémom však je finančná spoluúčasť českej strany. V niektorých prípadoch, najmä na úrovni malých obcí môže byť práve táto podmienka zásadným problémom. Preto považuje naše ministerstvo túto otázku za významnú prioritu," dodal Miko.
Poľsko podľa štátnej tajomníčky rezortu Ewy Simonides vníma europrojekty ako "veľmi, veľmi drahé". V tejto súvislosti vyslovila želanie, aby sa Poľsko v blízkej budúcnosti dostalo k väčším zdrojom, odstránilo problémy, a aby realizovalo aj tie najnáročnejšie projekty. "Naše životné prostredie sa však aj vďaka týmto projektom výrazne zlepšilo," povedala.
Maďarsko rieši prípadné problémy s kvalitou projektov a nedostatočným využívaním eurofondov na pôde ministerstva životného prostredia. "Rezort vyhodnocuje projekty a rieši problém, kto a ako využíval, resp. bude využívať financie z fondov Phare a ISPA. Tieto peniaze idú na veľmi dôležité regionálne projekty, prednostne sa zaoberajú otázkou odpadov a kontaminovanej vody. Naše skúsenosti sú také, že pred využitím fondov je veľmi dlhá prípravná fáza a množstvo rokovaní priamo s Bruselom," tvrdí ministerka životného prostredia Maria Kőródi. Podľa nej sa v súčasnosti už tento proces z pohľadu Maďarska zlepšil a krajina má prístup k eurofinanciám "oveľa lepší". "Z praktických skúseností môžem povedať, že musíme zmeniť určité kroky, pretože sa nám stalo aj to, že keď už projekt Brusel schválil, až vtedy sa ozvali miestni obyvatelia s protestmi a ohrozovali úspešnosť projektu. No nadobudli sme dojem, že po vyriešení základných krokov je proces predkladania a schvaľovania europrojektov skutočne dobrý. Potrebovali by sme ešte zvýšiť počet pracovníkov na ministerstve, ktorí by sa zaoberali týmto procesom, aby sa prípravná fáza financovania europrojektov ešte viac urýchlila," dodala ministerka Kőródi.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 12:24