StoryEditor

Zisky bankám rastú, poplatky sa zvýšia

08.11.2004, 23:00
Zisk bankového sektora rastie rok čo rok. Len za deväť mesiacov roka presiahol hospodársky výsledok bankového sektora na Slovensku desať miliárd korún a tri najväčšie banky sa podieľajú na tomto ukazovateli takmer dvoma tretinami.

Zisk bankového sektora rastie rok čo rok. Len za deväť mesiacov roka presiahol hospodársky výsledok bankového sektora na Slovensku desať miliárd korún a tri najväčšie banky sa podieľajú na tomto ukazovateli takmer dvoma tretinami. Podľa teórie je zvýšenie determinované buď poklesom nákladov, alebo rastom výnosov. Banky robia oboje. Reštrukturalizácia bankového sektora vďaka preneseniu vlastníctva zo štátnych rúk do súkromných (okrem jednej banky zároveň aj do zahraničných) priniesla zvýšenie efektívnosti. Za to chcú však akcionári aj výsledky, a to vo forme vysokých ziskov. Medzi faktory ziskovosti bánk patria úrokové marže a poplatky.
Pri klesajúcich kľúčových úrokových sadzbách by mali klesať aj úroky klientom na strane depozitov, ale aj úroky, ktoré klienti bánk musia zaplatiť pri čerpaní úverov. Táto poučka pri produktoch pre obyvateľstvo neplatí. Banky už znížili úroky na vkladoch na minimum, ale boom spotrebných úverov, najmä nezaručených, spôsobil zvýšenie ceny úverov. Marže pri týchto úveroch sú vysoké preto, aby klienti s dobrou platobnou morálkou pokryli riziko neplatičov. Situáciu by mohol zlepšiť úverový register, ktorý funguje už vyše mesiaca a naozaj dobrí klienti by mohli dostať lepšie podmienky.
Na druhej strane máme ešte vysoké a ešte sa zvyšujúce sa poplatky, alebo poplatky skryté. Banky masívnymi reklamami odkomunikujú nízke úrokové sadzby z úverov, ale klient sa až na pobočke dozvie, aké ďalšie poplatky sa skrývajú pod tým-ktorým produktom. Banky argumentujú, že so zvyšovaním kvalitatívnych požiadaviek na portfólio produktov sa bankám zvyšujú aj náklady. Nie všetci klienti potrebujú rôzne výdobytky modernej techniky, ktoré sa prostredníctvom populárnych balíkov služieb klientovi doslova nanucujú a nevyužívajú.
Ďalšia vlna zvyšovania poplatkov náš ešte čaká, najmä čo sa týka manipulácie s hotovosťou. Aj napriek tomu, že sa nám niektorým výber hotovosti na pobočke za dvadsať a viac korún zdá privysoký, sme na tom ešte stále lepšie ako napríklad v susednej Českej republike, nehovoriac o Rakúsku. Keďže akcionárska štruktúra bankového sektora je na Slovensku podobná, zvyšovanie poplatkov na seba asi nedá dlho čakať.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 12:28