StoryEditor

Ľ. Harach ponúkal kapacity pre Peugeot a Renault

13.03.2002, 23:00

Minister hospodárstva SR Ľubomír Harach rokoval v pondelok v rámci dvojdňovej pracovnej návštevy Francúzska s predstaviteľmi dvoch najsilnejších francúzskych automobilových firiem Peugeot a Renault. V rámci návštevy sa uskutočnil prezentačný seminár investičného prostredia na Slovensku, na ktorom sa zúčastnilo 20 predstaviteľov významných francúzskych firiem. "Prezentovali sme záujem slovenského automobilového priemyslu v rámci subdodávateľskej siete dodávať naše výrobky do investičného zámeru firiem Peugeot a Toyota, ktorý realizujú v českom Kolíne. Ponúkli sme investičné možnosti u nás a nastolili sme aj otázku kompletizácie automobilov. Táto možnosť sa však presunula do budúcnosti," povedal Ľ. Harach. V prípade, ak na Slovensko vstúpi spoločnosť Renault, mohli by sa na Slovensku vyrábať komponenty pre závody Renault v Rumunsku a v Turecku.
Lokality, ktoré SR ponúka na investovanie do automobilového priemyslu, sú medzi Zvolenom a Banskou Bystricou a medzi Košicami a Prešovom. Obe lokality detailne spracovalo Ministerstvo hospodárstva SR a Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu. Hodnotila sa infraštruktúra lokalít, pracovná sila, jej kvalita a rozmiestnenie, ako aj technicko-infraštruktúrne zázemie, ktoré je dôležité v prípade investovania do výroby súčiastok, komponentov alebo montáže automobilov. Skupina francúzskych investorov by si lokality mala prezrieť 15. apríla.
Pokiaľ ide o francúzske investície na Slovensku, podľa ministra Haracha nerastú takým tempom, ktoré by zodpovedalo ekonomickej sile a postaveniu Francúzska v rámci Európskej únie. Francúzi sa radia na siedme až ôsme miesto z hľadiska rebríčka zahraničných investorov. "Hoci Francúzi u nás už investujú, a to vo viacerých sférach, ako napríklad v službách, kde netreba zabudnúť na veľmi aktívny Carrefour, ďalej Plastic Omnium, ktorý je výrobcom umelých hmôt pre automobily, či Rhône Poulenc v Humennom, uvítali by sme ich väčšiu aktivitu i v cestovnom ruchu a v oblasti strojárstva, teda hlavne v automobilovom priemysle. V tomto smere sme chceli Francúzov takpovediac ´nalákať´ a myslím si, že sa nám to aj podarilo," dodal Ľ. Harach.
Podľa Ľ. Haracha francúzski podnikatelia prezentovali záujem o spoluprácu so Slovenskými lodenicami Komárno, a. s., Bratislava, kde ponúkali riešenia v oblasti informačných technológií na lodiach, ako aj pre strojárske zariadenia a elektronické časti pre stavbu lodí. V súvislosti s vojenskou technikou rokovali o systémoch nočného videnia, ktorý by bol využitý pri zdokonaľovaní systémov vyrábaných na Slovensku. Francúzi prezentovali záujem aj o motor DV-2 a o kompletizáciu vrtuľníkov.
O podmienkach na podnikanie na Slovensku sa minister hospodárstva vyjadril pozitívne: "Podľa mňa sú pre zahraničných investorov porovnateľné alebo dokonca lepšie ako v okolitých krajinách, a to nielen legislatíva, ale aj voľné kapacity a vysokokvalifikovaná pracovná sila," dodal Ľ. Harach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:33