StoryEditor

Kórea čelí rozsiahlym štrajkom

23.05.2002, 00:00

Obyvatelia Kórejskej republiky, v prevažnej miere zamestnanci mnohých významných spoločností, sa zapojili včera do masových protestov v krajine. K štrajkom došlo aj napriek varovaniu vlády, ktorá ich nepovolila a zároveň upozornila, že nepokoje v krajine môže vážne poškodiť jej reputáciu v súvislosti s jej spoluúčasťou pri usporiadaní majstrovstiev sveta vo futbale. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Vedúci predstavitelia Kórejskej konfederácie odborových zväzov (Korean Confederation of Trade Unions -- KCTU) uviedli, že desaťtisíce zamestnancov kovospracujúceho a chemického sektora usporiadali štvrťhodinový protestný pochod po celej krajine. Odbory, ktoré požadujú v prvom rade zvýšenie základných miezd a kratší pracovný týždeň, majú v pláne usporiadať ďalší protestný pochod aj počas finálových stretnutí majstrovstiev vo futbale, ktoré Kórejská republika organizuje spolu s Japonskom od 31. mája.
Avšak už aj počas tohto týždňa budú druhé najväčšie odbory v krajine organizovať ďalšie štrajky.
Kórejský premiér vydal v tejto súvislosti oficiálne varovanie, v ktorom upozorňuje, že vláda prijme prísne opatrenia v prípade, že štrajky poškodia imidž krajiny počas dlho očakávaných majstrovstiev. Udržiavanie poriadku na štadiónoch a v ich blízkom okolí počas majstrovstiev sveta bude zabezpečovať okrem policajných zložiek aj špeciálna skupina vyškolená na boj proti teroristom.
Podľa vyjadrenia odborov sa na štrajku zúčastní pravdepodobne asi 70-tisíc ľudí vrátane zamestnancov nemocníc a viac než 10-tisíc taxikárov. Vláda v tejto súvislosti obvinila odbory, že sa usilujú zneužiť majstrovstvá vo svoj prospech. Ako zároveň dodala, o požiadavke kratšieho pracovného času a zlepšenia pracovných podmienok môže rokovať až po ukončení majstrovstiev sveta, avšak o žiadnych ďalších podmienkach diskutovať s odbormi nebude. Hoteloví pracovníci sa zatiaľ zaviazali, že minimálne počas majstrovstiev sa na protestných štrajkoch nezúčastnia. Štrajky sa v krajine vo väčšom rozsahu začali už vo februári.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:52