StoryEditor

Maďari budú lobovať v únii

29.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Na návrh premiéra Pétera Medgyessyho vznikne v Maďarsku zajtra národná rada pre lobovanie v Európskej únii. Podľa návrhu predsedu vlády by rada fungovala ako orgán na uplatňovanie národných záujmov v tých otázkach, ktoré si vyžadujú zladený postup.
Rada pre lobovanie by ako fórum nadstraníckeho národného dialógu vytvárala spoločný postoj vo významných národných otázkach, ktoré by potom Maďarsko presadzovalo v európskych štruktúrach v záujme čo najúspešnejšieho členstva v únii. Grémium, do ktorého pozval Medgyessy členov Antallovej aj Orbánovej vlády, odborníkov z rôznych oblastí, ako aj významné osobnosti maďarského pôvodu žijúce v zahraničí, by malo mať pri vzniku 20 až 30 členov. Medzi tými, ktorí zatiaľ pozvanie prijali, sú aj bývalý prezident Maďarskej akadémie vied Ferenc Glatz, člen zahraničného výboru kongresu USA Tom Lantos i držiteľ Nobelovej ceny za chémiu György Oláh.
Minister hospodárstva z Orbánovej vlády Attila Chikán v tejto súvislosti vyhlásil, že rada bude lobovať v záujme toho, aby medzinárodné posúdenie Maďarska bolo kontinuálne priaznivé. "Niekoľko mien členov rady poznám, domnievam sa, že s tými ľuďmi nájdem spoločnú reč," povedal exminister, ktorý zdôraznil, že nejde o politickú, ale skôr o národnú spoločenskú úlohu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:40