StoryEditor

FNM pomaly dochádza trpezlivosť

12.10.2004, 00:00
Fond národného majetku zvažuje vyhlásenie konkurzov na Novácke chemické závody a na Solivary Prešov, ktoré akcionársky ovláda 1. garantovaná.

Fond národného majetku (FNM) zvažuje vyhlásenie konkurzov na Novácke chemické závody (NCHZ) a na Solivary Prešov, ktoré akcionársky ovláda 1. garantovaná. Vedenie fondu nie je spokojné s výsledkami rokovaní s NCHZ o uhradení nevyplatených záväzkov za privatizáciu Solivarov. Podľa hovorkyne Tatjany Lesajovej ešte úplne nevylúčili ani možnosť dohody s prípadným strategickým investorom, ktorý by prejavil o NCHZ záujem. Lesajová sa k prípadnému termínu podania návrhu na konkurz odmietla vyjadriť.
Novácke chemické závody chcú podľa generálneho riaditeľa Ľuboša Beňa dospieť k takému riešeniu, ktoré by minimalizovalo prípadnú ujmu niektorej zo zúčastnených strán. "Pripravovaný vstup strategického investora, ktorý by mal nadobudnúť približne 54 percent akcií NCHZ, by mal priniesť finančné prostriedky a stabilizovať situáciu. Vedenie podniku je presvedčené, že po vstupe silného partnera bude možné vyriešiť aj sporné záležitosti s fondom," zdôraznil Beňo. Štvorica bánk, ktoré úverujú NCHZ, už vypísala súťaž na 54 percent akcií nováckej chemičky, ktoré u nich založila 1. garantovaná za poskytnuté úvery. Podľa Beňa by mali súťaž vyhodnotiť do konca októbra.
Chemička odkúpila v roku 2002 väčšinový balík Solivarov od FNM. Obe strany sa dohodli na splátkovom kalendári. Prvé splátky NCHZ uhradili. Vlani 1. garantovaná dokonca zvýšila základné imanie v Solivaroch a na základe údajných formálnych nedostatkov v zmluve vypovedali zmluvu s fondom. Odstúpenie od zmluvy však fond neakceptoval a medzi NCHZ a FNM sa začali súdne spory. Finančné podlžnosti aj s penále fond vyčíslil na vyše 330 miliónov korún.
Vedenie Solivarov sa k zámeru FNM vyhlásiť konkurz na ich spoločnosť odmietlo vyjadriť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:52