StoryEditor

HP investuje do nových tlačiarní

28.06.2002, 00:00

Hewlett-Packard (HP) oznámil rozsiahlu modernizáciu vo výrobe tlačiarní a zároveň predstavil nové modely, ktoré sa majú presadiť na trhu nielen zásluhou nižších výrobných nákladov, ale aj ich jednoduchšou obsluhou.
Rozhodnutie HP je odpoveďou na narastajúci konkurenčný tlak, najmä zo strany najväčších rivalov, ako Lexmark, Canon a Epson.
Nové tlačiarne sa dostanú do obchodnej siete v budúcom polroku a ich modernizácia je výsledkom investícií v celkovom objeme 1,2 mld. USD.
Tlačiarne rôznych typov sa zlacnia zhruba o 20 %, najmä v dôsledku použitia podobných výrobných technológií a softvérového vybavenia. Divízia HP, ktorá sa zaoberá výrobou tlačiarní, generuje ročné výnosy vo výške 8 mld. USD a momentálne je jedinou ziskovou súčasťou celej spoločnosti. Modernizácia tohto biznisu sa má podieľať na celoročnom zvýšení výnosov a 10 % a zisku o 11 -- 13 %, a to už v roku 2004. Masívne investície HP do výskumu a vývoja súvisia aj s ambíciou firmy pri oživení záujmu o digitálne fotografie, ktoré majú priamo zvýšiť dopyt po nových typoch špičkových tlačiarní a ich atramentových náplní, ktoré budú nielen lacnejšie, ale ich obsluha sa stane pre zákazníka menej náročnou. Cieľom HP je výraznejšie zvýšiť predaj, čo súvisí s tým, že výnosy celej firmy klesli v Spojených štátoch medziročne o 16 %, hoci predaj na európskom kontinente vzrástol o 2 %.
Výkonná riaditeľka HP Carly Fiorinová v tejto súvislosti dodala, že útlm v celom technologickom sektore bude pokračovať a k výraznejším zmenám môže dôjsť až na prelome rokov 2002 -- 2003. Dôvodom na určité skreslenie hospodárskych výsledkov HP však nie je iba situácia na trhu a rozsiahle investície do výskumu a vývoja, ale aj zvýšené náklady, ktoré boli spojené so získaním konkurenčnej firmy Compaq.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:31