StoryEditor

Yukos a Sibneft možno sfúzujú

22.04.2003, 00:00
Autor:
SITASITA

Ruské ropné spoločnosti Yukos a Sibneft môžu podľa analytikov v blízkej dobe zlúčiť svoje prevádzky a vytvoriť tak jeden z najväčších ropných gigantov na svete. Nevylučuje sa, že firmy sa na fúzii dohodnú už tento týždeň. Trhová hodnota zlúčenej spoločnosti by predstavovala približne 35 mld. USD. Predstavitelia oboch spoločností špekulácie o fúzii zatiaľ nekomentovali.
Firma Yukos je druhou najväčšou ruskou ropnou spoločnosťou a Sibneft piatou najväčšou. V prípade fúzie bude zlúčená spoločnosť produkovať viac ako 2,2 mil. barelov ropy denne, čo zodpovedá, napríklad, produkcii Kuvajtu. Produkcia novej ruskej spoločnosti bude porovnateľná s produkciou ropy v spoločnostiach ChevronTexaco a TotalFinaElf, ktoré sú štvrtou a piatou najväčšou ropnou firmou na svete. Podľa analytikov na ropu je možné, že vzniknutý ruský gigant by sa mohol čoskoro vyšplhať na tretiu svetovú priečku vzhľadom na stratégiu firiem Yukos a Sibneft udržať aspoň do roku 2005 dvojciferný každoročný rast produkcie ropy. V súčasnosti sú tromi najväčšími ropnými spoločnosťami na svete firmy ExxonMobil, Royal Dutch/Shell a British Petroleum.
V prípade fúzie už nebude spoločnosť Lukoil najväčším producentom ropy v Rusku. Kontrolný balík v novej zlúčenej spoločnosti získajú hlavní akcionári firmy Yukos. Akcionári firmy Sibneft získajú blokujúci podiel a hotovostnú platbu vo výške 1,4 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:23