StoryEditor

Stabilný rating Spišskej Novej Vsi

17.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

CRA Rating Agency, a. s., afilácia ratingovej agentúry Moody's Investors Service v strednej Európe, potvrdila dlhodobý medzinárodný rating mesta Spišská Nová Ves na úrovni Ba+. Dlhodobý lokálny rating potvrdila na úrovni skAa-. "Vysoké lokálne hodnotenie radí mesto medzi veľmi kvalitné subjekty s vysokou schopnosťou splácať svoje záväzky v slovenských korunách. Spišská Nová Ves naďalej patrí medzi vysoko bonitné subjekty na Slovensku, čomu zodpovedá aj uvedené vysoké ratingové hodnotenie v rámci investičného pásma ratingovej stupnice," konštatuje ratingová agentúra.
CRA zároveň potvrdila aj krátkodobý lokálny rating na úrovni skP-1, čo je najvyššie možné hodnotenie v plnení si krátkodobých záväzkov so splatnosťou do 1 roka denominovaných v slovenských korunách, aké môže hodnotený subjekt dosiahnuť. CRA ocenila úspešné zavŕšenie reštrukturalizácie úverového portfólia, ktoré prinieslo definitívnu stabilizáciu zadlženia, dlhovej služby, a tým aj rozpočtu mesta. Spomínané kroky predstavujú podľa agentúry dobrý základ pre budúce rozpočtové hospodárenie mesta.
Dnešnú finančnú situáciu mesta označila CRA za stabilizovanú a momentálnu výšku zadlženia a z nej vyplývajúcu dlhovú službu za primeranú možnostiam mesta. Dlh mesta na začiatku roku 2003 dosahoval výšku 57,2 milióna Sk, čo predstavuje asi 54 % bežných príjmov v roku 2002. Mesto spĺňa zákonné požiadavky na výšku zadlženia samosprávy, ktoré vstúpia do platnosti v roku 2005.
"Z hľadiska schopnosti mesta splatiť svoje finančné záväzky predpokladáme, že táto bude pri dodržaní doterajšieho prístupu k hospodáreniu aj do budúcnosti dobrá," uviedol riaditeľ CRA pre SR Ľubomír Dubecký. Potenciál pozitívneho vývoja vidí agentúra hlavne v stabilizovaní celkovej finančnej situácie mesta v súvislosti s dobiehajúcim presunom kompetencií v rámci reformy verejnej správy. Novým impulzom pre rozvoj mesta a regiónu by mala byť realizácia projektu priemyselného parku. Výraznou podporou v tomto smere by bolo aj dobudovanie rýchlostnej cestnej komunikácie.
Spišská Nová Ves bola prvým mestom na Slovensku, ktorému bolo udelené ratingové hodnotenie a zároveň prvým hodnoteným subjektom CRA, ktorému agentúra po svojom vstupe na slovenský trh pridelila rating.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:48