StoryEditor

Hlúpe reči kazia priateľské vzťahy

03.03.2002, 23:00

Keď ide o získanie voličských hlasov, ani tí najuhladenejší politici sa neštítia pritvrdiť a narozprávať veci, ktoré by ešte prednedávnom sami odsudzovali. Silné reči a gestá sa v predvolebnej kampani vyplatia. Zhodou okolností, ale najmä nanešťastie, voľby sa blížia v troch krajinách strednej Európy -- v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Keď k tomu prirátame permanentnú predvolebnú agitáciu v Rakúsku a voľby v Nemecku, niet sa čo čudovať, že región v posledných týždňoch vôbec nepripomína oázu pokoja. Okrem zákona o zahraničných Maďaroch, ktorý poriadne skomplikoval vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou, na svetlo sveta znovu vystúpil historický zombie Benešových dekrétov. Ukazuje sa, že Benešove dekréty, na základe ktorých boli z povojnového Československa vysídlení Nemci a Maďari, budú jednou z hlavných zahranično-politických tém predvolebnej kampane nielen v Nemecku, ale i Českej republike, Maďarsku a čoraz viac sa o nich bude hovoriť aj u nás.
Po dlhšom čase sa dekréty objavili v januári vo výrokoch českého premiéra Miloša Zemana, ktorý tak pokračoval v slovnej prestrelke medzi Prahou a Viedňou v súvislosti s jadrovou elektrárňou Temelín. Zeman v interview pre rakúsky týždenník Profil okrem bonmotov na adresu sivej eminencie Rakúskej strany slobodných (FPÖ) Jörga Haidera povedal, že sudetskí Nemci "podporovali genocídu českého ľudu a keďže boli pred Hitlerovým vpádom českými občanmi, dopustili sa zrady, ktorá sa vtedy trestala smrťou. Boli však odsunutí, postihol ich miernejší trest." Na výzvu rakúskej vicekancelárky a šéfky FPÖ Susanne Riessovej-Passerovej, aby Praha zrušila Benešove dekréty, nebolo treba dlho čakať. Aj vzťahy s Nemeckom ochladli natoľko, že kancelár Gerhard Schröder radšej "odložil" návštevu ČR.
A diskusia o dekrétoch stále naberá na obrátkach a radikalizuje sa. Prispel k tomu tiež maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý na pôde Európskeho parlamentu vyhlásil, že je preňho ťažko predstaviteľné, aby krajiny, kde platia Benešove dekréty, boli členmi Európskej únie. Tento výrok bol tým posledným, čo už aj tak dosť zlé vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom potrebovali. Tentoraz však Bratislava nezostala sama, na našu stranu sa pridali aj Česi. Premiéri oboch krajín po spoločnej dohode anulovali účasť na summite Vyšehradskej štvorky, ktorý sa mal uplynulý piatok uskutočniť v Maďarsku. Premiér Zeman nie je zvyknutý dávať si pred ústa servítku a na revanš sa vyjadril k zákonu o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách. "Oživovanie ducha minulosti a rozdúchavanie nacionalistických vášní je prejavom politickej impotencie, pretože minulosť nemôžete ovplyvniť," povedal Zeman na adresu Orbánových výrokov.
Napriek tomu, že politici zo všetkých krajín zúčastnených na tejto prestrelke vyjadrujú vôľu na dialóg a vyzývajú na pokoj, nemožno očakávať, že by sa situácia čoskoro vrátila do normálnych koľají. Dôvod je prostý -- voľby. A veľká časť voličov, i v tej najdemokratickejšej krajine, rozumie tomu, keď sa národná hrdosť masíruje sebavedomými rečami. Lenže nemiestne výroky, ktoré robia priateľskú atmosféru medzi krajinami čoraz hustejšou, predstavujú hrozbu, že bývalí partneri a niekdajší dobrí susedia budú už rozhádaní natoľko, že bude veľmi ťažké obnoviť to, čo sami pokazili.
--------------------
Nemiestne výroky, ktoré robia priateľskú atmosféru medzi krajinami čoraz hustejšou, predstavujú hrozbu, že bývalí partneri a niekdajší dobrí susedia budú už rozhádaní natoľko, že bude veľmi ťažké obnoviť to, čo sami pokazili.
---------------------

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:59