StoryEditor

Energetickú situáciu nemožno zľahčovať

06.05.2003, 00:00

Ukazuje sa, že doteraz žiadna vláda SR nepochopila, aký význam má elektroenergetika pre národné hospodárstvo. Dodávky elektriny a tepla sú u nás zatiaľ stále ešte spoľahlivé a dostupné všetkým. Vláda sľúbila vo svojom programe stanoviť pravidlá, ktorými určí priority a podľa nich bude rozhodovať, za akých podmienok doprivatizuje energetiku. Avšak novela energetickej politiky SR, ako aj ďalšia legislatíva sú stále v nedohľadne a naďalej sa realizujú nekoncepčné a nezvratné kroky na základe politických rozhodnutí, ktoré majú jediný cieľ -- urýchliť privatizáciu. Slovenský odborový zväz energetikov sleduje s oprávnenými obavami tento vývoj. Najmenej tri roky upozorňuje na negatívne dosahy procesu privatizácie a liberalizácie trhu s elektrinou na našu ekonomiku, ako aj na sociálnu situáciu obyvateľov a zamestnancov tohto odvetvia. Zodpovední za tieto procesy reagujú väčšinou len aroganciou, zľahčovaním problému a odmietaním jeho riešenia.
Podľa vyjadrenia Európskej odborovej centrály služieb, liberalizácia vedie k opaku toho, čo sa sľubovalo. Namiesto nižších cien a zvýšenej bezpečnosti vidíme zdražovanie a ekonomické problémy. Zamestnanci čelia starostiam, ktoré spôsobil nedostatok investícií, nedostatočná údržba a vyčleňovanie činností. Kvôli strate kvalifikovaných zamestnancov je energetická bezpečnosť ohrozená.
Napokon v minulom roku sme sa postupne dozvedali o negatívnych dosahoch liberalizácie trhu s elektrinou aj v zahraničí (problémy v Kalifornii, Austrálii, aféry firiem Enron a British Energy, vypínanie elektriny v Španielsku a vo Švédsku). Zástupcovia Európskej komisie situáciu nezľahčujú a vlani v septembri sa po prvý raz stretli s kompetentnými predstaviteľmi členských a kandidátskych krajín EÚ, aby spoločne riešili sociálne dosahy liberalizácie a reštrukturalizácie elektroenergetiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:16