StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

30.12.2001, 23:00

Lidové noviny
Svet vstupuje do roku 2002 v situácii, ktorá nemá v dejinách ľudstva obdobu. Jediná krajina, Spojené štáty, disponuje takou vojenskou a hospodárskou mocou, že sa jej nikto nevyrovná a dokáže sa presadiť prakticky kdekoľvek. Aj bez jadrových zbraní by USA mohli zničiť armádu každej inej krajiny na svete. Ak by sa rozhodli, mohli by spôsobiť úplný spoločenský a hospodársky kolaps takmer každého štátu. Ich zbrane sú neporaziteľné. (Americký "imperializmus", William Pfaff, 29. 12.)

Die Presse
Ludwig Adamovich zostane na poste prezidenta rakúskeho Ústavného súdu. To je jasné ešte pred začatím konania o jeho zosadení z funkcie. Ale ani formálne "oslobodenie" Ústavného súdu neoslobodí Adamovicha od kritiky svojich protivníkov. Jörg Haider a protivníci dvojjazyčných názvov obcí už majú pripravenú svoju interpretáciu. Znie: politická závislosť súdu. To mal Adamovich predvídať. (Nehodné, Florian Asamer, 29. 12.)

Frankfurter Rundschau
Nemecká armáda ani nevie, ako bude svojich vojakov transportovať do Afganistanu. Ešte menej jasné je, ako ich chce odtiaľ dostať. Vojaci ešte v Kábule nie sú. Takže zatiaľ sa žiadne dobrodružstvo nekoná. Upokojujúce by však bolo, keby sa predtým ujasnila stratégia odchodu pre nemecký kontingent. Ešte nikdy nebola nemeckým vojakom tak odstrihnutá pupočná šnúra, ako teraz v prípade Afganistanu. (Zlé spojenie, Axel Vornbäumen, 29. 12.)

Nezavisimaja gazeta
Najväčšie mesto USA sa pomaly zbavuje zármutku. Ľudia sa chcú uistiť, že život sa vrátil do normálnych koľají. Čas vylieči všetky rany -- niekedy rýchlejšie, ako by sme očakávali. Aj Američania v duši detsky veria na čarovnú moc Vianoc a nový rok očakávajú s nádejou, že bude pokojný a že sa im podarí zvíťaziť nad zlom. (Američania veria v čarovnú moc, Jurij Kiriľčenko, 29. 12.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:28