24.03.2003, 08:50

JAYOVI KAYOVI -- spevákovi úspešnej britskej funkovej formácie Jamiroquai najnovšie neznámi páchatelia ukradli auto. Spevák sa teraz musí zaobísť bez svojho luxusného Audi A4 Quatro. Zlodeji ho pritom používajú pri páchaní ďalšej trestnej činnosti. Najprv im asistovalo pri prepade istej stavebnej spoločnosti, vzápätí pri lúpeži v počítačovej firme.

STIG LÄGDENE, nórsky luteránsky pastor, z titulu svojej funkcie veľmi dobre pozná ôsme Božie prikázanie: Nepokradneš! Zdá sa však, že zlodeji áut v jeho susedstve toto prikázanie jednoducho ignorujú. Lägdeneovi, ktorý káže malým zločincom na uliciach mesta Tromsoe (severne od Oslo), ukradli auto naposledy minulý týždeň. "Poznám tu niekoľko stoviek zločincov, ale neviem, či to boli nejakí z môjho obvodu," uviedol Lägdene pre tlačovú agentúru Associated Press. Odkedy začal pôsobiť v Tromsö, mu jeho Saab 900 vyrobený v roku 1986 ukradli už sedemkrát. Zaujímavosťou je, že ho aj vždy vrátili -- niekto mu vždy povedal, kde si ho má vyzdvihnúť, po tom, čo kriminálnici zistili, že patrí duchovnému. "Keď zistia, že je to moje auto, dostane ho naspäť v rovnakom stave ako predtým," uviedol Lägdene. Keď mu naposledy 12. marca vrátili jeho ukradnuté auto, bolo v ňom takmer všetko, čo predtým vrátane jeho róby. Jediné, čo chýbalo, bola fľaša vína a zväzok kázní.

ZA VRCHMI URALU sa stáva skutočnosťou rozprávka o sedemmíľových čižmách. Ruský inžinier Viktor Gordejev tu zrealizoval sen, ktorý má už 30 rokov. Ide o čižmy so spaľovacím motorom, ktoré svojmu nositeľovi pomôžu dostať sa nesmierne ďaleko vo veľmi krátkom čase. Človek tak ušetrí až 70 percent energie. Firma EkoMotor má teraz začať z ich výrobou. Ešte tento rok sa má dostať na trh 10 000 párov. Čižmy vyzerajú veľmi futuristicky, nemotorne a jeden kus váži 2,2 kilogramu. Jeden pár by mal stáť 1 000 dolárov. Gordejev očakáva, že jeho sedemmíľové čižmy sa stanú hitom, ktorý dobyje svet.

CESTNÝ RADAR juhoafrickej polície nameral u jedného vodiča rýchlosť 963 km/h. Muža odfotili v blízkosti mesta Durban a na základe prekročenia povolenej rýchlosti dostal súdne predvolanie. Majiteľ 14-ročného auta však odmietol pokutu zaplatiť. "Priznávam, že som možno išiel trochu rýchlejšie ako som mal, ale určite som nešiel takto rýchlo," povedal Abbubaker Khan. Rýchlosť 963 km/h dosahujú aj dopravné lietadlá len výnimočne. Policajný hovorca nevylúčil "ľahkú odchýlku" radaru, vzápätí však dodal, že by bolo dobré preskúmať auto dotyčného vodiča, či nemá nejaké zlepšenia.

ISTÝ TALIANSKY POLICAJT sa zjavne zmýlil pri voľbe povolania. Minulý pondelok ho zastavili na diaľnici neďaleko prístavného mesta Bari za jazdu 200-kilometrovou rýchlosťou. A nielen to. Jeho kolegovia u neho našli 2,5 kilogramu kokaínu.

VODIČ AUTOBUSU mestskej hromadnej dopravy v anglickom Manchestri a cestujúci nechceli veriť vlastným očiam, keď k vozidlu, ktoré práve zastavilo na riadnej zastávke, pribehol muž, ktorý vodičovi udelil pokutu 40 libier za "nepovolené parkovanie". Mimoriadne horlivý "orgán" si nenechal vysvetliť, že vodič bol vlastne povinný zastaviť na zastávke a neobmäkčili ho ani cestujúci, ktorí ešte autobus nestihli opustiť. Šoférovi linky č. 77 tak nezostalo nič iné, ako podať sťažnosť. Po jej preskúmaní dostal príliš horlivý "orgán" zaslúžený trest. Musí absolvovať doškoľovací kurz.

DIAĽNIČNÁ POLÍCIA v Nemecku zostala stáť v nemom úžase, keď videla, ako si istý nemecký pár za jazdy pri 80-kilometrovej rýchlosti vymieňa miesto za volantom. "Takýto kúsok by som neodporúčala," povedala hovorkyňa polície. Podľa nej bolo v aute v tom čase spiace dieťa, hašiš a vodič nemal pri sebe žiadne vodičské oprávnenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:50