StoryEditor

Marián Buday: Osobitný režim v chránených územiach

08.09.2004, 00:00

Čo bude vaša správa robiť na zvýšenie informovanosti občanov, aby vedeli, že tá-ktorá lokalita patrí medzi európske unikáty?
- Plánujeme postupne v regionálnej tlači uverejniť seriál informácií o jednotlivých územiach siete NATURA 2000, t. j. navrhovaných územiach európskeho významu a chránených vtáčích územiach v územnej pôsobnosti Regionálnej správy ochrany prírody a krajiny v Prešove. Okrem toho do 30. septembra zriadime v Prešove regionálne informačné stredisko NATURA 2000, kde budú môcť vlastníci, užívatelia a nájomcovia dotknutých pozemkov nahliadnuť do digitálnych mapových podkladov a získať informácie o podmienkach ochrany vyplývajúcich z príslušného stupňa ochrany. Na zlepšenie komunikácie medzi štátnou ochranou prírody a verejnosťou, najmä s vlastníkmi a užívateľmi pozemkov v chránených územiach, má slúžiť i konzultačný a poradný zbor pre záležitosti ochrany prírody zriadený pri našej správe.

Čo znamená osobitný režim v týchto územiach?
- Od schválenia národných zoznamov navrhovaných území siete NATURA 2000 sa na ne nazerá tak, ako keby boli vyhlásené. To znamená, že každá nová aktivita, ktorá by podstatne alebo zásadným spôsobom ovplyvnila prírodné hodnoty navrhovaných území, sa bude musieť prísne posudzovať podľa zákona NR SR č. 127/1994 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Ktoré chránené lokality sú vo vašej správe?
- V schválenom Národnom zozname navrhovaných vtáčích území sú dve, t. j. Slanské vrchy a Košická kotlina. V schválenom Národnom zozname navrhovaných území európskeho významu je 15 menších i rozsiahlejších území - Kamenná baba, Šindliar, Salvátorské lúky, Fintické svahy, Demjatské kopce, Radvanovské skalky, Medzianske skalky, Strahuľka, Milič, Stredné Pohornádie, Dunitová skalka, Čergovský Minčol, Čergov, Pusté pole a Dubnícke bane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:40