StoryEditor

Európa alebo elektráreň

08.08.2002, 00:00

Pred týmito voľbami je mimoriadny výskyt vševedkov. Až by im človek doprial moc, aby sa ukázalo, ako si poradia s nezamestnanosťou, nízkou produktivitou, neporiadkom, korupciou, nedotiahnutými či pretiahnutými reformami atď. Časť voličov si získavajú, lebo väčšina občanov je sklamaná a deprimovaná z nenaplnených očakávaní, ktoré pre nich úmyselne i mimovoľne vytvárala súčasná koalícia. Nič nechcú počuť o zložitostiach a krátkosti času -- a vlastne majú pravdu. Občan je pre vládu a parlament klientom, a tak ho ťažkosti dodávateľa nemusia zaujímať.
Plnenie programového vyhlásenia je rozporné, veľa vecí vláda neurobila. Ale jedna oblasť je plná kladov -- európska integrácia. Znovuzískanie politickej a ekonomickej dôveryhodnosti, začatie prístupových rozhovorov po Helsinkách 1999, rýchly postup vo vyjednávaní, dostihnutie a predstihnutie niektorých krajín luxemburskej skupiny v počte uzavretých kapitol, sú viditeľné a nespochybniteľné úspechy. Schválilo sa 204 zákonov a noviel zákonov a 153 vykonávacích predpisov súvisiacich s acquis communautaire. Aproximovalo sa 868 z 945 smerníc EÚ. Integračné potreby zohľadnila novela ústavy a na jej základe dôležitý zákon č. 19/2002 Z. z. o podmienkach aproximačných nariadení vlády. Vznikol a plní sa predvstupový ekonomický program, využívajú sa nástroje predvstupovej štrukturálnej pomoci. Zefektívnili sa kontrolné a inšpekčné mechanizmy na kontrolu európskych zdrojov. Pokrok v legislatíve, ale aj v praktických otázkach, sa odrazil v kladnom hodnotení SR v hodnotiacich správach Európskej komisie, najmä v poslednej.
Spochybňovanie integračného pokroku, do ktorého sa pustil Smer, nie je namieste. Účel sa dá tušiť. Možno ide o podchytenie voličov, ktorým je ťažko definovateľná slovenskosť vyššou hodnotou ako ekonomický, technický, sociálny, kultúrny a duchovný pokrok, ktorý Slovensku prinesie členstvo v EÚ. A potom je tu motív jadrovej energetiky. Po liberalizácii cien elektrickej energie sa zmenia kritériá efektívnosti ďalších dvoch blokov Mochoviec, čo hľadanie investora či investičného partnera ešte sťaží. A V1 v Jaslovských Bohuniciach? Dohoda o jej uzavretí v rokoch 2006 -- 2008 nebola jednostranným diktátom, ale výsledkom zložitých negociácií v osobitnej pracovnej skupine, a potom i na vyššej úrovni. Odzneli a nespochybnili sa fakty, ako je desaťmiliardová investícia na zvýšenie jej bezpečnosti, i argumenty o vysokej technickej úrovni. Môžeme byť tisíckrát presvedčení, že máme pravdu (a máme ju!), termín je kompromis, kde museli ustúpiť obe strany. Teraz sa má kvôli tejto, aj keď ekonomicky významnej veci, obetovať vysoký cieľ?
Až pri povolebných rokovaniach sa ukáže, či ide len o získavanie časti voličov "vyšším sebavedomím", alebo o koncentrovaný záujem skupiny, ktorá šliape za svojimi cieľmi bez ohľadu na záujmy celého Slovenska. Lebo znovuotvorenie otázky Bohuníc by mohlo byť, a asi by aj bolo, pre náš vstup do Európskej únie osudové.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:57