StoryEditor

Ministerstvo financií chce colný kriminálny úrad

26.07.2004, 00:00
Colníci by mali mať od januára viac možností na odhaľovanie daňovej kriminality. Na zvýšenie účinnosti boja proti nej chce ministerstvo financií zriadiť Colný kriminálny úrad. Ten by sa mal orientovať na organizovaný zločin vrátane daňových únikov.
Colníci budú môcť používať špeciálne zbrane, napríklad s tlmičom zvuku znižujúcim riziko výbuchu v skladoch pohonných hmôt alebo so zariadením na osvetľovanie cieľa, prístroje pre nočné videnie či termovíznu kameru, ktorá sa využíva na odhaľovanie skrývajúcich sa osôb. Budú mať k dispozícii aj psov na vyhľadávanie drog, cigariet a páchateľov. "Je to štandardné vybavenie colníkov vo všetkých štátoch únie," tvrdí vedúci tlačového oddelenia rezortu financií Mikuláš Gera. Bez nich nie je podľa neho možné efektívne bojovať s rozmáhajúcim sa organizovaným pašovaním tovaru, ale ani s únikmi na daniach, keďže technické vybavenie zločincov sa stále zdokonaľuje. Colníci však nebudú môcť špeciálne zbrane používať automaticky pri každej akcii, ale iba ak o tom rozhodne ich veliteľ.
Hovorkyňa Colnej správy Silvia Balázsiková ešte nevedela, aký balík finančných prostriedkov sa použije na ich nákup, pretože tender na obstaranie týchto zbraní bude môcť Colné riaditeľstvo vyhlásiť až po schválení novely zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve.
Pri pátraní po páchateľoch daňových a colných deliktov colníci budú môcť tiež sledovať podozrivé osoby, kontrolovať dodávky tovarov a používať nástrahovú a zabezpečovaciu techniku. Podľa Geru tieto oprávnenia sa vzťahujú aj na veci, na ktorých držbu treba mať zvláštne povolenie, resp. na veci pochádzajúce z trestnej činnosti. Aby pri tom nebola ohrozená osobná bezpečnosť colníkov, prípadne ich rodín, budú môcť pri niektorých akciách nosiť kuklu.
Colníci potrebujú účinnejšie nástroje na potláčanie daňových deliktov aj v dôsledku vstupu Slovenska do Európskej únie. Od mája sú totiž jedinými správcami spotrebných daní, hoci podľa Balázsikovej sú už aj dnes vo veľkej miere schopní odhaľovať kriminalitu pri spotrebných daniach.
"Od vstupu do únie sme vykonali 226 kontrol, pri ktorých sme zistili viac ako 100 porušení daňových predpisov. Zaistili sme viac ako milión spotrebiteľských balení liehovín, ktoré neboli označené kontrolnou známkou. Odhalili sme aj tri nelegálne výrobne liehu a liehovín a zaistili niekoľko desiatok tisíc falzifikátov kontrolných známok na označovanie spotrebiteľského balenia liehu, ale i tabaku a tabakových výrobkov," ilustruje situáciu Balázsiková.

Colníci sa pripravujú na druhú vlnu prepúšťania
Colníkov čaká tento rok už druhá vlna prepúšťania. Podľa vyjadrenia ministra financií Ivana Mikloša si zníženie kapacít vyžaduje jednotný európsky trh. "Obchod s členskými štátmi Európskej únie tvorí až 70 percent všetkých transakcií," konštatuje Balázsiková. Poklesom zaťaženosti na vnútorných pobočkách sa preto súčasných 4 644 colníkov stáva pre štátny rozpočet prepychom. "Dnes je však ešte zavčasu hovoriť o konkrétnych číslach aj o presnom dátume ich odchodu," dodáva Balázsiková. Analýza súčasného personálneho stavu na colných úradoch aj s počtom nadbytočných pracovníkov sa totiž na ministerstvo financií dostane až koncom leta. No už pri zrušení hraníc s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a Českom museli colné úrady zredukovať personálny stav o 608 colníkov. Viacerí z nich odišli podľa Balázsikovej prirodzenou cestou, a to buď odchodom do dôchodku alebo na základe vlastnej žiadosti. Ostatní posilnili hranice s Ukrajinou alebo správu spotrebných daní.

Koľko získal štát na cle v tomto roku (mil. Sk)
máj

318,1

jún

206,3

Júl *

50,5

Od vstupu do EÚ *

574,9

Od začiatku roka *

1764,0

* do 21. júla
Zdroj: Colné riaditeľstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:10