StoryEditor

Najhorúcejšie chvíle má Csáky za sebou

03.03.2004, 23:00
Dva mesiace pred naším vstupom do únie je bilancia o poznanie lepšia. Slovensko už rozbehlo proces čerpania zo štrukturálnych fondov. Poliaci a Česi sa ešte len chystajú zverejniť výzvy na predkladanie projektov, my sme to už urobili.

Minulý rok v lete prežíval podpredseda vlády pre európsku integráciu Pál Csáky horúce chvíle. Opozícia ho kritizovala za neprofesionalitu v integračnej politike. Na hlavu vicepremiéra sa sypali výčitky -- podcenil základný princíp fungovania Európskej únie, nevie rozlíšiť exekutívu od stratégie, neplní uznesenia vlády vo vzťahu k integrácii. Najväčšiu kritiku si vyslúžil za prípravu na čerpanie eurofondov. Podpredseda vlády Csáky sklamal aj ako manažér, preto je namieste vysloviť mu nedôveru, konštatovala vtedy jeho najtvrdšia kritička, predsedníčka Výboru NR SR pre európsku integráciu Monika Beňová. Csáky napokon odvolávanie v parlamente politicky prežil a zobral si "poučenie z krízového vývoja". Problémy sme mali nielen pri napĺňaní administratívnych kapacít euroúradníkov. Boli sme jedinou z pristupujúcich krajín, ktorá dostala od Európskej komisie vážne varovanie v regionálnej politike. Nad Slovenskom visela hrozba, že po vstupe do únie stratíme milióny eur z povstupových fondov. Zlyhávala koordinácia kľúčových rezortov -- ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a ministerstva pôdohospodárstva. Prípadný debakel pri eurofondoch a neplnení úloh z monitorovacej správy Európskej komisie sa týkal najmä ministrov SMK. Tí si začali medzi sebou prehadzovať zodpovednosť. SMK nechcela byť spájaná s kritikou, že Slovensko nevyužilo financie z eurofondov. Obom ministrom za SMK a vicepremiérovi Csákymu hrozili personálne dohry od vlastnej strany. Csáky začal ministrov koordinovať, ministerská rada vlády pre európske záležitosti pod jeho vedením začala konečne kontrolovať prípravu materiálov na ekonomických ministerstvách. Novembrová hodnotiaca správa komisie bola už o inom, od Bruselu sme si vyslúžili len štyri upozornenia -- za nedodržanie kvót na výrobu ocele, nezriadenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry, problémy so zavádzaním integrovaného administratívneho a kontrolného systému IACS a pomalú modernizáciu potravinárskych podnikov.
Dva mesiace pred naším vstupom do únie je bilancia o poznanie lepšia. Slovensko už rozbehlo proces čerpania zo štrukturálnych fondov. Poliaci a Česi sa ešte len chystajú zverejniť výzvy na predkladanie projektov, my sme to už urobili. Z monitorovacej správy nám chýba prijať sedemnásť legislatívnych noriem. V porovnaní s príkladnými Slovincami, ktorí majú rest 46 eurozákonov, to nie je najhoršia vizitka. Podstatné eurozákony sú už schválené. Skúškou funkčnosti vládnej koalície prejde na tejto parlamentnej schôdzi rozporný antidiskriminačný zákon. Ani dodatočné návrhy KDH, aby sa ochrana homosexuálnych občanov netýkala pracovnoprávnych vzťahov, pravdepodobne nezmenia, že do návrhu boli aplikované všetky odporúčania smernice Európskej únie. Do nášho vstupu treba ešte doriešiť problém nadprodukcie ocele v U. S. Steel. Napriek ostrým výhradám U. S. Steel k vyjadreniam Csákyho, že materský koncern v Pittsburghu bude akceptovať vyjednané podmienky, k dohode sa blížime aj tu. Európska komisia pravdepodobne bude akceptovať vlaňajšiu nadprodukciu, U. S. Steel zase odvedie dodatočné dane do rozpočtu a bude sa musieť zmieriť so znížením nadmieru štedrých daňových úľav. Iná cesta k dohode nevedie. Ak sa totiž Slovensko s komisiou nedohodne, vystaví sa hrozbe trojročných sankcií a možno aj žalobe na Európskom súdnom dvore.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:20