StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 13. 05. 2004

13.05.2004, 14:45
Vlada SR na svojej 85. schodzi schvalila Navrh zakona ktorym sa meni a doplna zakon o obchodnych retazcoch. Poziadavku na zmenu zakona uplatnila Komisia Europskej unie ako podmienku vstupu Slovenskej republiky do Europskej unie, kedze definiciu ekonomickej sily a niektore formy jej zneuzivania obchodnymi retazcami, ako su formulovane v zakone, povazuje Komisia za diskriminacne voci obchodnym retazcom. Navrhnute zmeny boli s expertmi Europskej unie odsuhlasene.

NÁVRH ZÁKONA, KTORÝM SA MENÍ A DOPĹŇA ZÁKON O OBCHODNÝCH REŤAZCOCH

Vláda SR na dnešnej 85. schôdzi prerokovala a schválila Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o obchodných reťazcoch.


Navrhované znenie novelizácie bolo odsúhlasené na osobných rokovaniach s expertmi Európskej únie a predstavuje kompromis medzi krajnými požiadavkami ponechať zákon v pôvodnom znení alebo zákon úplne zrušiť.

Snaha upraviť konanie obchodných reťazcov v zmluvných vzťahoch s ich dodávateľmi bola v Slovenskej republike zjavná už od roku 2000. V legislatívnom procese schvaľovania zákona o obchodných reťazcoch, ktorý bol predložený ako poslanecký návrh zákona, vláda SR vyslovila nesúhlasné stanovisko, pretože jeho ustanovenia bránia účastníkom zmluvného vzťahu určovať si slobodne zmluvné podmienky a po vstupe Slovenska do EÚ môžu vytvárať prekážky voľného pohybu tovaru.

Pri osobných rokovaniach predstaviteľov Európskej komisie s členmi vlády Slovenskej republiky boli výhrady voči zákonu o obchodných reťazcoch zopakované.

Návrh novelizácie zákona bol niekoľkokrát prepracovaný na základe pripomienok a odporúčaní expertov Európskej komisie - generálneho direktoriátu pre vnútorný trh v priebehu mesiacov december 2003 - január 2004 tak, aby sa odstránil nesúlad s právom EÚ a vypustili ustanovenia, ktoré v zmysle príslušných článkov Zmluvy o Európskom spoločenstve predstavujú prekážky voľného pohybu tovarov, služieb a obmedzujú právo etablovania sa podnikateľov na jednotnom európskom trhu.


Navrhované znenie bolo s expertmi Európskej komisie osobne prerokované a vyslovili s ním súhlas.

Záver

Zákon nadobudne účinnosť 1. augusta 2004. Zmluvy uzatvorené pred 1. augustom 2004 sú prevádzkovatelia obchodných reťazcov povinní zosúladiť s novým zákonom do troch mesiacov od nadobudnutia účinnosti tohto zákona.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 03:16