StoryEditor

Fed: úrokové sadzby možno až na nulu

25.07.2003, 00:00

Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, je v prípade potreby odhodlaný znovu znížiť kľúčové úrokové sadzby zo súčasného jedného percenta na nulu a nehýbať nimi dostatočne dlho na to, aby ekonomika USA unikla z destabilizačného obdobia klesajúcich cien. Vyplýva to zo stredajšej prednášky guvernéra Fedu a jedného zo siedmich členov jeho rady Bena S. Bernankeho.
Ako informovala agentúra AP, B. Bernanke na pôde Kalifornskej univerzity v San Diegu interpretoval názory predsedu Fedu Alana Greenspana, ako ich prezentoval pred senátnymi výbormi v polovici júla, v konkrétnejšom obraze. Kým Greenspan na margo nízkej úrovne úrokových sadzieb povedal, že ich Fed udrží dolu "tak dlho, ako bude treba", Bernanke sa vyjadril, že aj keď ekonomika bude rásť zdravším tempom, nemusí to stačiť na odrazenie hrozby deflácie. "Objavujú sa náznaky menového uvoľnenia na dlhý čas," povedal B. Bernanke. Federálny výbor pre operácie na voľných trhoch (FOMC) naposledy rozhodol o zmene kľúčovej jednodňovej repo sadzby 25. júna, keď ju znížil o štvrť percentuálneho bodu na 1 percento -- najnižšiu úroveň za posledných 45 rokov. V krajine totiž stále pretrváva hrozba deflácie, keď sa medziročné tempo rastu jadrovej inflácie v niektorých regiónoch pohybovalo okolo jedného percenta. Spojené štáty pritom dlhšie obdobie klesajúcich cien nezažili od čias veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.
Ben S. Bernanke povedal, že ponechanie centrálnych úrokových sadzieb na súčasnej úrovni môže byť dostatočným stimulom na hospodársky rast a eventuálne aj na odvrátenie deflácie. Dodal však, že ak to nepomôže ekonomickému ozdraveniu, je pripravený tlačiť sadzby ešte nižšie, v prípade nutnosti až na nulu. "Z môjho pohľadu, berúc do úvahy, že takýto krok so sebou nesie ujmu pre vkladateľov a niektoré finančné inštitúcie, musíme chcieť znížiť sadzby na nulu, ak sa to ukáže nevyhnutné na podporu hospodárstva," myslí si Bernanke. Ak ani to nebude fungovať, je podľa neho nutné podniknúť aj menej tradičné kroky. Prvým z nich by mala byť nulová kľúčová úroková sadzba na dlhšie obdobie. Ďalším je výkup štátnych obligácií s dlhou lehotou splatnosti, čím sa zvýši likvidita na peňažnom trhu. Bernanke dokonca zašiel podstatne ďalej ako Greenspan, keď povedal, že Fed môže pristúpiť aj k uvoľneniu rezerv vo forme priamych úverov bankám. "Som si istý, že Fed zverejní konkrétne informácie v prípade, ak by sa priblížila situácia vyžadujúca si takéto riešenie," dodal. Peňažné trhy reagovali na Bernankeho slová zvýšeným dopytom po dlhopisoch s 10-ročnou maturitou, čím klesol ich výnos na 4,10 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:30