StoryEditor

Kardinálny problém výhrady svedomia

22.04.2003, 00:00

Zmluva s Vatikánom o rešpektovaní výhrady svedomia sa len pripravuje a rezortný minister Daniel Lipšic vyslovil názor, že by ju mohla NR SR schváliť koncom roka. Informácie o jej obsahu však už teraz vyvolávajú niektoré otázniky.
Zmluva predpokladá, že jednotlivci nebudú musieť vykonávať činnosti, ktoré sú v rozpore s ich svedomím. Niektoré otázky nebudú problematické -- napríklad výhrady proti výkonu vojenskej služby sa vyriešia profesionalizáciou armády. Už teraz lekári nie sú nútení vykonávať interrupcie, čo je správne. Sudca nebude musieť rozvádzať manželstvá, čo môže vyvolať na menších súdoch problémy, aj keď skôr organizačného rázu. Zmluva tiež predpokladá, že lekár nebude musieť predpisovať antikoncepciu. Čo v prípade, ak je v dedine len jeden lekár? Možno budú musieť jej obyvateľky cestovať za iným, liberálnejším lekárom, hoci im samotným užívanie antikoncepcie nespôsobuje hryzenie svedomia. V školstve tiež hrozia zaujímavé situácie, pretože učitelia nebudú musieť vyučovať predmety, ktoré sú v rozpore s ich svedomím. Pripúšťame, že pravdepodobnosť vzniku týchto problémov je malá, pretože človek, ktorý z dôvodov náboženského presvedčenia a svedomia odmieta Darwinovu teóriu, asi nepôjde študovať biológiu. Lenže čo učitelia histórie: zamlčia deťom pôsobenie inkvizície? Nedávny pokus zaviesť do škôl jogu ukázali, že aj telesná výchova môže poriadne zamotať nejednu hlavu. A čo so sexuálnou výchovou? Tu vznikne najmä na malých dedinských školách vážny problém: ak sa nenájde v pedagogickom zbore učiteľ schopný a ochotný tento predmet vyučovať, budú deti čerpať poznatky inde -- najmä na ulici. So všetkými negatívnymi dôsledkami.
Najväčší kameň úrazu však možno čakať v pracovnoprávnych vzťahoch. Zmluva, napríklad, predpokladá, že nikto nebude smieť byť nútený, aby vykonával prácu v nedeľu. Výnimkou budú zamestnania, ktoré si vyžadujú prácu aj v takýto deň. O tom, že medzi ne patrí práca pri vysokej peci, netreba pochybovať, podobne je to s prácou hasičov, ale aj lekárov, pracovníkov médií atď. Horšie je to s prácou v službách. Pokusy o uzavretie obchodov, najmä tých veľkých, boli zatiaľ neúspešné, protestovali majitelia, ale aj zákazníci. Tomu, kto navštívi v nedeľu veľký obchodný dom a prizrie sa na personál, je však jasné, že nejeden zamestnanec by možnosť vyhovoriť sa na svedomie veľmi rád využil. Samozrejme, s rizikom, že zamestnávateľ bude hľadať možnosť sa ho zbaviť, hoci aj za cenu obviňovania z diskriminácie z náboženských dôvodov. A možno si zamestnávatelia začnú zisťovať, či uchádzač o prácu nie je veriaci katolík, a nájdu si nejaké iné dôvody, prečo ho neprijmú. Iným riešením by bolo zamestnanie skupiny moslimov, ktorí svätia piatky, čomu však -- aspoň dočasne -- zabráni nedostatok príslušníkov tejto viery v SR.
Prvou otázkou však je, ako sa bude uplatňovanie takejto zmluvy vzťahovať na veriacich ostatných kresťanských cirkví, ateistov, o moslimoch, budhistoch a príslušníkov iných vierovyznaní nehovoriac. Jadro problému totiž je v tom, či štát (ktorý podľa ústavy nie je viazaný na žiadnu ideológiu alebo náboženstvo) má právo prenášať hodnoty jednej cirkvi na jej nečlenov -- vrátane dôsledkov, ktoré z toho budú vyplývať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:28