StoryEditor

EP je pripravený na historické hlasovanie

09.04.2003, 00:00

"Historický moment", zaznievalo včera najčastejšie z úst poslancov Európskeho parlamentu v Štrasburgu deň pred hlasovaním o rezolúcii o rozšírení, ktorým EP odsúhlasí pristúpenie Slovenska a ďalších deviatich kandidátov do Európskej únie. Napriek tomu, že z EP často zaznievajú na adresu rozšírenia aj kritické hlasy, táto inštitúcia je považovaná za jeho zanieteného zástancu. Väčšina europoslancov sa pritom vyjadrila, že výsledok hlasovania bude pozitívny.
Atmosféru v štrasburskom sídle Európskeho parlamentu pred týmto pre kandidátov dôležitým hlasovaním poznačil najmä rozpočtový spor medzi EP a Radou Európskej únie a tiež nesúhlas poslancov s príliš otvoreným proamerickým postojom niektorých budúcich členov k vojne v Iraku.
Predseda zahraničného výboru EP Elmar Brok verí, že dnešné hlasovanie bude pozitívne. "Do únie neprijímame vlády, ale krajiny, povedal Brok a dodal, že by bolo "nešťastné" trestať niektorých kandidátov za proamerický postoj k Iraku.
Podobne sa vyjadril aj spolupredseda Zelených Daniel Cohn-Bendit: "Zajtra sa bude hlasovať o Brokovej správe a väčšina poslancov za stranu Zelených bude hlasovať za vstup nových krajín do únie." Pokiaľ ide o irackú krízu, dodal, že i keď sú niektoré vlády proamerické, väčšina Poliakov je proti vojne. Podobne je to aj v prípade Španielska. "Nemôžeme predsa trestať obyvateľov," uviedol. Spor s Radou EÚ prirovnal ku konaniu prezidenta Georgea W. Busha, ktorý išiel do Bagdadu aj bez mandátu OSN. "Je to ako keď Bush nepotrebuje OSN," vyhlásil Cohn-Bendit. Niektorí poslanci sú podľa neho nahnevaní, a preto budú hlasovať proti. Väčšina klubu Zelených však pristúpenie odsúhlasí, ubezpečil novinárov Cohn-Bendit.
"Som presvedčený, že EP urobí toto najdôležitejšie rozhodnutie. Som členom EP od roku 1979 a keby mi niekto povedal, že 9. apríla 2003 budem o tomto rozhodovať, neveril by som. Je to nádherná vízia," nechal sa počuť šéf európskych ľudovcov Hans-Gert Pottering. Aj podľa neho väčšina poslancov jeho frakcie bude hlasovať za rezolúciu, ktorá je nevyhnutným krokom pred podpisom prístupových zmlúv medzi kandidátmi a členskými krajinami 16. apríla v Aténach.
Podpredsedníčka Zelených Nelly Maesová opäť upozornila na problémy v kandidátskych krajinách, najmä pokiaľ ide o dodržiavanie práv národnostných menších. Menovala Slovensko, kde podľa nej nie sú celkom dodržiavané práva maďarskej menšiny. Táto poslankyňa je pritom na Slovensku známa, keď sa pred niekoľkými rokmi snažila do pravidelnej správy EP o Slovensku pretlačiť požiadavku "kultúrnej autonómie" maďarskej menšiny. Napriek tomu je rozhodnutá hlasovať za pristúpenie Slovenska do únie.
Socialista a spravodajca EP pre Slovensko Jan Marinus Wiersma priznal, že atmosféra plenárneho zasadania je poznačená sporom medzi inštitúciami a proamerickým postojom niektorých kandidátov. Je však presvedčený, že poslanci budú hlasovať za, čo bude dôležitý signál pre kandidátske krajiny. Na otázku, či nebude práve rozpočtový spor zlým signálom pre kandidátov povedal, že na druhej strane je dobré pre nováčikov vedieť, že takýto spor medzi inštitúciami prebieha. Že EP si chráni svoje práva, práva európskych a v konečnom dôsledku aj slovenských obyvateľov. Pri hlasovaní o Slovensku neočakáva problémy. "Myslím, že to prebehne hladko sčasti aj preto, že slovenská vláda spolupracovala, pokiaľ ide o rómsku otázku, či korupciu," povedal Wiersma.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 00:05