StoryEditor

Ruskí politici bilancujú

12.09.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Boj medzinárodnej antiteroristickej koalície na čele s USA proti svetovému terorizmu priniesol horšie výsledky než sa očakávalo, tvrdia viacerí ruskí politici a politológovia.
"Za uplynulý rok Spojené štáty nevyvodili nevyhnutné dôležité závery z tragédie 11. septembra. V Afganistane USA nič nedosiahli, všetko tam na nich ešte len čaká," uviedol predseda obranného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Nikolajev. Zároveň odmietol možný americký útok na Irak, pretože by to prekračovalo rámec medzinárodného práva a stalo by sa to istým druhom "politického terorizmu". V podobnom duchu sa vyslovil predseda poslaneckého klubu prokremeľskej strany Jednota Vladimir Pechtin. Moskva by sa mala usilovať o sprostredkovanie riešenia konfliktu okolo Iraku. "Netreba zvyšovať napätie vo svete len na základe momentálnych záujmov jedinej krajiny," vyhlásil líder strany Jednota. Renomovaný ruský politológ Alexandr Konovalov, prezident Nadácie strategických výskumov, tvrdí, že Spojené štáty zaznamenali v Afganistane len čiastočný úspech, ale svetový terorista číslo jeden zostáva na slobode a vo svete nie je o nič bezpečnejšie než pred rokom. "Operácia v Afganistane priniesla istý efekt. Minimálne v tom, že boli zlikvidované výcvikové tábory Al-Kajdy. Spojeným štátom sa však nepodarilo zlikvidovať lídra Al-Kajdy, aj keď išlo o jeden z hlavných cieľov. Usáma bin Ládin nebol postavený pred súd a Al-Kajda nie je zlikvidovaná úplne. Nepodarilo sa dokonca ani znížiť hrozbu terorizmu," vysvetlil Konovalov. Prezident ruskej Nadácie strategických výskumov poukázal na vzďaľovanie sa európskych členov NATO od USA a rozpory v arabskom svete. "Pozícia európskych spojencov USA (ohľadne Iraku) je dnes oveľa bližšia ruskému postoju než postoju USA. Takáto rozdielnosť v názoroch medzi Európou a Spojenými štátmi na takú vážnu politickú otázku ešte nikdy nebola," zdôraznil.
Útok na Irak nepodporuje ani arabský svet. "Arabské krajiny, ktoré podporili kroky USA v Afganistane, dnes nie sú jednotné. Dokonca aj Kuvajt, ktorý by mal byť USA zaviazaný už svojou samotnou existenciou, zastáva názor, že je potrebná rezolúcia Rady bezpečnosti OSN."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:53