StoryEditor

Pápež: Konzum ničí Vianoce

22.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASRHNHN

Vianoce nie sú len darčeky a hojnosť dobrôt na sviatočnom stole. Pápež Ján Pavol II. včera varoval, že prisilné konzumné myslenie potláča kresťanské vianočné posolstvo. "Prosté posolstvo jasličiek je v protiklade s obrazom Vianoc, ako sa šíri reklamou," vyhlásil 82-ročný pápež na omši vo Vatikáne. Dodal, že s ohľadom na isté konzumné myslenie hrozí Vianociam nebezpečenstvo, že stratia svoje autentické posolstvo.
Smutné Vianoce budú tento rok v Betleheme, kde sa podľa tradície narodil Ježiš Kristus. Tisíce obyvateľov tohto mesta na západnom brehu Jordánu musia dodržiavať obmedzenia, ktoré zaviedla izraelská armáda po novembrovom útoku palestínskeho samovraha na autobus v Jeruzaleme. Cestu palestínskych kresťanov na polnočnú omšu v Bazilike narodenia Pána budú lemovať izraelskí vojaci a obrnené transportéry.
Veselé sviatky čakajú ľudí žijúcich v pokojnejších končinách sveta. V Bielom dome, sídle amerického prezidenta, sa cez Vianoce rozhodli vzdať hold zvieratám. Ozdoby na tohtoročnom vianočnom stromčeku majú spoločného menovateľa -- priateľstvo medzi človekom a domácimi zvieratkami. Medzi ozdobami dominujú stovky psíkov a mačičiek rôznych rás, ale aj ďalšie zvieratká vrátane aligátora. Prvá dáma Spojených štátov Laura Bushová k tomu dodala, že dekorácia má byť oslavou štvornohých priateľov bývalých amerických prezidentov. "Naši psíkovia a mačička sú pre nás zdrojom zábavy a potešenia. Pre návštevníkov Bieleho domu bude určite zábavné dozvedieť sa niečo viac o psíkoch a mačičkách, ktoré v minulosti sprevádzali pánov Bieleho domu," povedala. Bushovci majú v Bielom dome dvoch psíkov -- Barneyho a Spota a mačku Indiu.
Tohtoročné sviatky ovplyvnila aj hrozba teroristických útokov. Napríklad v Taliansku v obchodoch namontovali bezpečnostné kamery a zamestnanci bezpečnostnej služby sa pohybujú len v civile. Francúzsko sa pred vianočnými sviatkami rozhodlo zapojiť do operácie Vigipirate dvojnásobný počet policajtov, žandárov a vojakov. Posilnenú ochranku majú niektoré obchodné domy a nákupné centrá v Belgicku, vo Švédsku, v Poľsku. V Španielsku ministerstvo vnútra vydalo jednotkám na boj proti terorizmu rozkaz byť v stálej pohotovosti pre hrozby separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:30