StoryEditor

Meinl Bank vstúpi do Banky Slovakia

16.04.2003, 00:00
Autor:
SITASITA

Národná banka Slovenska (NBS) udelila súhlas s nadobudnutím 60,07-percentného podielu na základnom imaní Banky Slovakia (BS), a. s., rakúskej spoločnosti BASL Beteiligungverwaltungs GmbH, ktorá je súčasťou finančnej skupiny Meinl Bank Aktiengesellschaft. Informoval o tom hovorca NBS Ján Onda. Fond národného majetku (FNM), ktorý predáva majoritný podiel v banke, má už dlhšie pripravenú kúpno-predajnú zmluvu na podpis a čakal iba na súhlas centrálnej banky.
Skupina Meinl Bank kúpi 60,07-percentný podiel na základnom imaní Banky Slovakia za predbežnú cenu 360 mil. Sk. Prvých 30 % z tejto sumy zaplatí pri podpise zmluvy a zvyšok by mala vložiť na viazaný účet týždeň pred closingom celej transakcie. Konečná cena za predávaný podiel sa určí na základe auditu výsledkov banky ku koncu minulého roka. Meinl Bank prejavila záujem nielen o kúpu štátneho podielu, ale aj o akcie z portfólia Slovenskej poisťovne, Slovenskej sporiteľne a mesta Banská Bystrica, ktoré spolu predstavujú ďalších 39,6 % základného imania.
V už treťom tendri na predaj podielu v BS prejavilo záujem najprv šesť uchádzačov, ktorými boli okrem Meinl Bank aj J&T Finance Group, J&T Bank, Slavia Capital v konzorciu s investičnou bankou Euram, Poštová banka a americká investičná skupina, ktorou údajne mala byť Winged Keel Group. FNM v dodatočnej lehote prijal ďalšie štyri predbežné ponuky od spoločností Eco-Invest Ružomberok, Fora-Bank so sídlom v Ruskej federácii, Slavie Capital v konzorciu s Doprastavom a Gutmannom Praha. NBS však umožnila vykonať due diligence iba Meinl Bank.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 21:22