StoryEditor

Štát chce vycúvať z cien zmluvného poistenia

30.01.2003, 23:00

Štát chce zrušiť doterajšie pravidlá pri určovaní cien povinne zmluvného poistenia áut. Navrhuje to ministerstvo financií, ktoré predložilo novelu zákona o tomto poistení. Výšku poistného, ktorú reguluje Úrad pre finančný trh na základe škodovosti áut či inflácie, mal štát prestať pôvodne regulovať až od roku 2005. Podľa ministra financií Ivana Mikloša skorší termín umožní väčšiu konkurenciu medzi poisťovňami, ktorá môže priniesť pokles cien. Novela by mohla nadobudnúť účinnosť už od augusta tohto roka.
Podľa výkonného riaditeľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho takýto krok môže spôsobiť určité problémy. "Z predchádzajúceho systému zákonného poistenia sme zdedili obrovské záväzky, ktoré teraz splácajú všetky poisťovne. Pri skoršom ukončení regulácie však hrozí, že poisťovne znížia až natoľko ceny, že sa nebudú môcť podieľať na sanácii deficitu," uviedol Fekete. Deficit zdedili poisťovne ešte z čias, keď tento produkt ponúkala len Slovenská poisťovňa a výšku poistného striktne určoval štát. Keďže Slovenská poisťovňa ceny ovplyvniť nemohla, dlhodobo zaznamenávala z tohto produktu stratu. Tá bola podľa audítora vlani 2,2 miliardy korún. Po zmene zákona sa deficit rozložil na všetky spoločnosti, ktoré produkt poskytujú. "Nie som proti úplnej liberalizácii trhu, ale najprv by sa mal vyriešiť deficit," skonštatoval Fekete.
Novela zákona by mala vyriešiť aj iné problémy s fungovaním tohto zákona. Povinné zmluvné poistenie už nebudú musieť na celý rok zaplatiť motoristi, ktorí nepoužívajú automobily po celý rok. Ide napríklad o sezónne používané poľnohospodárske stroje. Poisťovne budú musieť mať v krajinách EÚ aj svojho likvidačného zástupcu.
Úplná liberalizácia by mohla podľa Mikloša umožniť aj zrušenie doteraz existujúcich kritérií pre stanovovanie poistného. "Doteraz sa poistné určovalo podľa objemu motora. Úplnou liberalizáciu sa budú môcť poisťovne sami rozhodnúť, podľa akých kritérií budú ceny určovať," uviedol Mikloš.
Určovanie ceny podľa objemu motora považuje za nesprávne aj Slovenská kancelária poisťovateľov. "V západných krajinách sa ceny odvíjajú od výkonu motora. V slovenských podmienkach to však zatiaľ nie je možné, keďže neexistujú historické dáta o vývoji škodovosti podľa tohto kritéria," povedal Fekete. Podľa ministerstva by však Slovenská kancelária poisťovateľov mohla v rámci svojho informačného systému môcť určiť iné kritérium. Snaha o určovanie cien podľa výkonu motora nevyšla napríklad v Českej republike. "Ak bude účinnosť súčasného zákona skrátená o jeden rok, nebudú dvojročné skúsenosti s prevádzkovaním tohto poistenia dostatočným zdrojom pre kalkuláciu poistného na úplne iných základoch ako je kubatúra a hmotnosť vozidla," povedala hovorkyňa spoločnosti Alianz-Slovenská poisťovňa Lucia Bombošová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:40