StoryEditor

Farmári získajú lacnejšie hypotéky

03.03.2004, 23:00

Hypotekárne úvery s nižšou úrokovou sadzbou na nákup pôdy pre farmárov, ktorí na nej dlhodobo hospodária, majú byť súčasťou opatrení na podporu trhu s pôdou. Návrh ministerstva pôdohospodárstva včera schválila vláda.
Rezort navrhoval zabezpečiť aj predkupné právo na nákup pôdy pre farmárov, ktorí na nej hospodária viac ako päť rokov. Túto požiadavku však kabinet z navrhovaných opatrení vypustil. "Predkupné právo pre farmárov hospodáriacich na pôde pokladáme za dôležité, odsúhlasila ho aj porada ekonomických ministrov. Preto bude súčasťou návrhu nového zákona, ktorý rezort pripravuje," povedala pre HN hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajliková.
Prvoradou podmienkou na rozbeh domáceho trhu je však urýchlenie obnovy evidencie pozemkov a právnych vzťahov k nim, ako aj zvýšenie tempa pozemkových úprav. Potrebu novelizácie súvisiacej legislatívy potvrdil aj minister Zsolt Simon. "Kým nebudeme mať novelu zákona o pozemkových úpravách, trh s pôdou sa relevantne nerozvinie, lebo vlastnícke pomery nie sú natoľko ujasnené a usporiadané, ako by sme potrebovali," zdôraznil. Ďalej vysvetlil, že podľa filozofie nového zákona pozemkové úpravy -- čiže sceľovanie a výmena pozemkov -- nebudú prebiehať v rámci katastrálnych území, ale v obvodoch. Tie môžu byť v záujme urýchlenia prác väčšie či menšie ako katastrálne územie. Za dôležitú pokladá rezort pôdohospodárstva požiadavku, aby sa pod líniové stavby -- cesty, železnice atď. -- pričleňovali štátne pozemky. Na pozemkové úpravy je podľa Simona v kapitole ministerstva pôdohospodárstva dosť prostriedkov, do konca roku 2006 asi 1,5 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:24