StoryEditor

Svetelný zdroj

30.10.2002, 23:00

Svetelná technika je jeden z významných spotrebičov elektrickej energie. Na celkovej spotrebe elektrickej energie sa podieľa asi šestnástimi percentami, v čase špičky asi jednou tretinou. Pri energetických auditoch sa ukazuje, že práve úspory elektrickej energie pri osvetľovaní sú obyčajne najočividnejšie a najľahšie realizovateľné.
Svetelné zdroje sú základným prvkom osvetľovacích sústav. Z umelých zdrojov majú pre osvetľovanie najväčší význam zdroje napájané elektrickou energiou, teda elektrické svetelné zdroje. Podľa vzniku svetla sa elektrické svetelné zdroje delia na teplotné, výbojové a luminiscenčné. Parametre svetelných zdrojov:

1. technické parametre

˙ konštrukcia -- rozmery, hmotnosť, výška svetelného stredu, tvar banky a jej optické vlastnosti, typ pätice a pod.,
˙ technický život,
˙ parametre charakterizujúce žiarenie -- svetelný tok, spektrálne zloženie, svietivosť a jej rozloženie v priestore, jas) a
˙ elektrický režim -- príkon svetelného zdroja, napätie napájacej siete, napätie na zdroji, prúd a druh prúdu -- jednosmerný, striedavý.

2. prevádzkové parametre

˙ účinnosť -- merný výkon
˙ kompatibilita so zariadením (svietidlom).

Racionalizácia spotreby elektrickej energie v domácnostiach
Pri osvetľovaní v domácnostiach a vnútorných priestoroch je popri svetelno-technických požiadavkách otázka racionalizácie spotreby elektrickej energie jednou z najdôležitejších. Tu sa ako veľmi účinné javia kroky smerujúce k výmene zastaraných a nevyhovujúcich svetelných zdrojov, svietidiel a predradných prístrojov spolu so zavádzaním moderných systémov stmievania a regulácie osvetľovacích sústav, návrhom osvetľovacích sústav s vysokou účinnosťou, racionálnou prevádzkou osvetľovacích sústav a v posledných rokoch tiež možnosti lepšieho využívania prírodného osvetlenia.
Náhrada žiaroviek kompaktnými žiarivkami
Ide o najčastejšie kroky k racionalizácii spotreby energie . Kompaktné žiarivky majú oproti klasickým žiarovkám vyššiu cenu, ale na druhej strane majú vyšší merný výkon, vyššiu životnosť a menšiu spotrebu elektrickej energie. Práve vďaka veľkej životnosti si vyžadujú menej častú výmenu svetelného zdroja.
Príkon kompaktnej žiarivky (W)
5
7
9
10
11
13
15
18
21
Ekvivalentná žiarovka (W)
25
40
60
60
75
75
75
100
100

Ďalšie možnosti výmeny svetelných zdrojov
V interiéroch, kde nemožno klasickú žiarovku nahradiť žiarivkou pre časté zapínanie alebo rozmery, možno použiť halogénové žiarovky, ktoré majú trojnásobne vyššiu životnosť a pri nižšom výkone poskytnú rovnaké množstvo svetla. Pri budovaní nových osvetľovacích sústav možno dosiahnuť ešte väčšie úspory halogénovými žiarovkami na nízke napätie 12 V, ktoré majú vyššiu účinnosť premeny na svetlo a príkon možno znížiť na 50 %.
Výmena predradných prístrojov žiariviek a zavádzanie stmievania a regulovania osvetľovacích sústav
Elektronické predradníky slúžia k napájaniu a riadeniu výboja v žiarivkových trubiciach. V svietidlách nahrádzajú štartér, tlmivku a kompenzačný kondenzátor. Pracujú na frekvencii, ktorú už ľudské oko nevníma, čím je odstránený stroboskopický jav. Okrem možnosti stmievania majú moderné predradné systémy aj výhodu úspory elektrickej energie (zhruba do 20 %), nižších strát oproti tlmivkám v bežných predradníkoch (asi o 15 %) a taktiež sa elektronické predradné systémy významne podieľajú na predlžovaní životnosti svetelných zdrojov(zhruba o 50 %).
Používanie moderných svietidiel
Moderné svietidlá sú konštruované tak, aby mali čo najväčšiu svetelnú účinnosť. Tá je dnes vyššia ako pri zastaraných typoch svietidiel. Výrazne k tomu prispievajú zlepšenia v oblasti optických častí svietidiel a materiálov použitých pri ich výrobe. Tieto svietidlá prispievajú k efektívnejšiemu využívaniu svetelného toku zdrojov a tým aj k racionalizácii spotreby energie.
Úlohou svetla v bytových priestoroch je vytvárať dobré podmienky na zrakovú činnosť, esteticky dotvárať prostredie, interiér a psychologicko-fyziologicky vplývať na pohodu človeka, na jeho mimopracovnú činnosť. Jednotlivé priestory v byte slúžia na rôzne účely, a preto hrá svetlo v každej miestnosti určitú špecifickú úlohu.
Prídavné osvetlenie pri čítaní a iných prácach náročných na dostatočné množstvo svetla, zabezpečujeme prostredníctvom premiestniteľných svietidiel, ktoré sú výškovo prestaviteľné a otáčanie majú zabezpečené kĺbovým ústrojenstvom. Zvýšený dôraz kladieme na osvetlenie pri sledovaní televízneho prijímača. V blízkosti televízora je vhodné umiestniť tienené svietidlo, ktoré zmäkčuje tmavé pozadie a zmenšuje kontrast medzi tmavými a svetlými obrazmi, a tak uľahčuje funkciu ľudského oka.
Osvetľovanie chodieb a predsiení
Predsieň osvetľujeme účelne, pričom berieme ohľad na estetickosť osvetlenia. Preto nepoužívame základné osvetlenie, ale osvetľujeme detaily. Tieto podmienky spĺňajú nástenné svietidlá, ktoré sú rozsvietené počas celého dňa a vypíname ich až na noc. Z tohto dôvodu odporúčame použiť úsporné zdroje svetla, ktoré zabezpečujú príjemné difúzne osvetlenie. Pri osvetľovaní predsiene je vhodný aj lištový systém so svietidlami pre halogénové žiarovky.
Pre dobré osvetlenie šatníka zabudujeme do jeho stropu rotačne súmerné svietidlá s halogénovými zdrojmi svetla. Do šatníkových skríň používame žiarivkové svietidlá, alebo z hľadiska požiarnej ochrany svietidlá s kompaktnými žiarivkami na dverový kontakt. Miesto s telefónom osvetľujeme stolným svietidlom s halogénovou žiarovkou.
Osvetľovanie kuchýň a jedálenských kútov
Kuchyňa je priestor, v ktorom sa vykonávajú činnosti s rôznymi nárokmi na osvetlenie. Na pracovnej ploche sa vyžaduje intenzita osvetlenia 500 luxov, farba svetla sa volí teplo biela s vynikajúcim farebným podaním.
Základné osvetlenie má rovnomerne osvetliť priestor, kde sa pohybujeme pri práci. Rovnomerné osvetlenie môžeme dosiahnuť použitím väčšieho počtu svietidiel s malým výkonom s prevažne priamym široko žiariacim rozdelením svetla. Počet svietidiel a ich usporiadanie volíme podľa pôdorysu a zariadenia miestnosti. Svetlo nesmie vytvárať na pracovných plochách ostré tiene.
Osvetlenie orientované na pracovné miesto je možné realizovať pomocou stropných a nástenných svietidiel umiestnených tak, že nespôsobujú tiene odrazom od kuchynskej linky na pracovnej ploche.
Osvetlenie pracovného miesta je dôležité na 0,6 metra hlboké pracovné plochy, pri ktorých sa ráta, že 0,5 metra nad nimi je prázdny priestor. Osvetlenie robíme rovinnými a lineárnymi svietidlami umiestnenými pod hornou časťou kuchynskej linky nad pracovnou plochou. Najčastejšie sa používajú žiarivky, kompaktné žiarivky a nízkovoltové halogénové žiarovky s teplo bielou farbou svetla a s vynikajúcim farebným podaním.
Ak je kuchyňa spojená s jedálenským kútom osvetľujeme jedálenský stôl závesným svietidlom s možnosťou voľby výšky svietidla, pričom toto osvetlenie spĺňa funkciu celkového osvetlenia.
Pracovné miesta, kde sú zvýšené nároky na zrak, miestne prisvetľujeme. Pracovný stôl slúžiaci na prípravu pokrmov dosvetlíme svietidlom s príkonom 36 W a priestor nad sporákom so svietidlom s príkonom 18 W. Tomuto účelu vyhovujú žiarivkové svietidlá. V prípade malých kuchýň použijeme žiarivkové svietidlo s nepriamym osvetlením nad kuchynskou linkou. Špajzu osvetľujeme žiarivkovým kompaktným svietidlom s dverovým kontaktom.
Osvetľovanie obývacích miestností
Osvetlenie obývacej izby je prísne účelové, pričom má spĺňať aj estetické požiadavky. Celkové osvetlenie je vhodné volit' ako nepriame alebo prevažne nepriame, čo zabezpečíme, napríklad, svietiacim pásom nad garnižou, čím vytvoríme dojem predĺženého dňa. Na tento účel používame žiarivky s teplo bielou farbou svetla.
Luster v miestnosti slúži najmä ako dekorácia k nábytku. Miestne prisvetlenie realizujeme pomocou stojanových svietidiel s kompaktnými žiarivkami, prípadne s halogénovými zdrojmi s regulátorom, ktorým regulujeme intenzitu osvetlenia podľa toho, akú činnosť vykonávame (čítanie, relaxácia, konverzácia). Priestor osvetľujeme tak, aby nevznikli veľké rozdiely v osvetlenosti vzdialených predmetov.
Svetlo pri konverzácii by malo byť rovnomerne rozložené po celom priestore s vysokou intenzitou a má pôsobiť oživujúco. Svietidlo umiestňujeme vo výške 0,7 metra nad stolom tak, aby tienidlo svietidla bolo v úrovni očí sediacich, teda aby ich svetlo neoslňovalo.
Pri osvetľovaní sa snažíme vyhnúť nežiaducim tieňom. Takéto tiene vznikajú pri osvetlení svietidlom, ktoré svieti kolmo na podlahu. Na prisvietenie detailov, ako sú umelecké diela a kvetinové kúty, používame smerované svietidlá s halogénovými žiarovkami.
Osvetlenie regálu s knihami stojanovým svietidlom je síce málo estetické, ale vysoko účelné pri hľadaní knižného titulu v regály. V prípade, že nehľadáme knihu, môžeme reflektor nasmerovať na strop, čím dosiahneme príjemné nepriame osvetlenie. Ako svetelný zdroj odporúčame použiť halogénovú žiarovku s príkonom 300 -- 500 W. Tento istý účel spĺňajú reflektorové svietidlá inštalované na stropnej lište pozdĺž knižnice, ktorých intenzitu osvetlenia regulujeme pomocou spínača s reguláciou.
Na osvetlenie pozadia za televíznym prijímačom používame svietidlá so zdrojmi, ktoré majú modrastú alebo bielu farbu svetla.
Symetriu veľkého priestoru zdôrazníme stojanovými svietidlami umiestnenými po stranách dominanty miestnosti. Volíme nepriame osvetlenie, čím dosiahneme príjemnú atmosféru v miestnosti. V týchto svietidlách je vhodné použiť ako zdroje halogénové žiarovky s príkonom 150 -- 250 W.
Osvetľovanie spálne
Ak miestnosť slúži len na oddych, relaxáciu a spánok, čiže v nej nevykonávame žiadnu zrakovo náročnú prácu, používame nepriame osvetlenie. Nepriame osvetlenie môžeme realizovať pomocou lištového systému, ktorým osvetľujeme skriňový priestor, regály s knihami a obrazy alebo pomocou vysokých stojanových svietidiel so svetlom smerovaným do stropu.
Túto osvetľovaciu sústavu doplňujeme osvetlením pri posteli. Osvetlenie na čítanie musí byť navrhnuté tak, aby sa vylúčilo rušenie partnera v posteli svetlom. Na zabezpečenie tohto osvetlenia je výhodné použiť 20 W nízkovoltové halogénové žiarovky, alebo 15 -- 25 W klasické žiarovky.
Celková osvetľovacia sústava musí zabezpečiť vo výške 1,6 m od podlahy osvetlenosť 200 luxov. Ostatné svietidlá sú umiestnené nižšie ako základná osvetľovacia sústava. Svietidlá môžu byť nesúmerne rozmiestnené a môžu mať rôzny vyžarovací uhol. Výhodné je zapojenie s variabilnosťou zapínania svietidiel podľa potreby.
Skriňový priestor osvetľujeme svietidlami vstavanými do stropu pred skriňami a používame halogénové svetelné zdroje. Tieto zdroje môžeme použiť aj na osvetlenie regálu s knihami. Reflektorové svietidlá sú inštalované na trojfázovom rozvodnom lištovom systéme.
Osvetľovanie detských izieb
Osvetlenie má byť účelové a navrhujeme ho podľa veku užívateľa tak, aby sme ho mohli podľa potreby meniť.
Osvetlenie v izbách pre malé deti je najvhodnejšie nepriame, pričom svetlo je smerované dohora a osvetľuje priestor jemne rozptýleným rovnomerným svetelným tokom, odrazeným od stropu.
Izby pre deti v predškolskom veku je najvýhodnejšie osvetliť pomocou stavebnicového systému so žiarivkami. Táto ľubovoľne skladateľná konštrukcia umožňuje tvarovať svietidlo podľa potreby v rôznych výškach od porovnávacej roviny. Používame svetelné zdroje s vynikajúcim farebným podaním, s farbou svetla teplo bielou a s príkonom 36 W.
Svetlo na orientáciu a čítanie inštalujeme v záhlaví postele. Najčastejšie sa používajú nástenné svietidlá s otáčateľnými clonami, ktorými smerujeme svetlo. Ako svetelné zdroje je výhodné použiť kompaktné žiarivky s príkonom 18 W s malým teplotným vyžarovaním.
Izby školopovinných detí kladú vyššie požiadavky na kvalitu osvetlenia, pretože tu píšu domáce úlohy, čítajú, ale sa aj hrajú a oddychujú. Písací stôl umiestňujeme tak, aby sa čo najviac využilo denné svetlo a prisvetlenie stola realizujeme pomocou stolných svietidiel alebo rotačných súmerných svietidiel so zrkadlovým reflektorom inštalovaným nad stolom. Minimálnu osvetlenosť písacieho stola 300 luxov zabezpečíme kompaktným svetelným zdrojom.
Na čítanie je potrebná intenzita osvetlenia 300 lx, ktorú môžeme dosiahnuť použitím 25 W reflektorovej žiarovky s vyžarovacím uhlom 25°. Tento zdroj montujeme do pevných, presne nastaviteľných svietidiel inštalovaných pri posteliach vo výške ramien.
Osvetľovanie pracovných miestností
Osvetlenie miestností má zaručiť rovnaké pracovné podmienky cez deň aj vo večerných hodinách. Dobre zvolené osvetlenie ovplyvňuje motiváciu k práci a zvyšuje pracovný výkon. Osvetlenie pracovného miesta by malo byť súčasťou celkového osvetlenia miestnosti, aby nedochádzalo ku kontrastom medzi pracovným miestom a okolím, pretože tieto kontrasty unavujú zrak.
Typ pracovnej miestnosti
Zdroj
Lux
W
pracovňa s obrazovkou
halogénové
300
11
pracovňa s písacím stolom
kompaktné žiarivky
300
9
domáca dielňa
kompenzované žiarivky
300
58
domáce ateliéry a rysovne
žiarivky
750
58

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:59