StoryEditor

Belgičania by chceli pre diabla smrť

01.03.2004, 23:00

Po ôsmich rokoch čakania sa Belgičania konečne dočkali. V mestečku Arlon sa včera začal najväčší súdny proces v histórii Belgicka, v ktorom sa 47-ročný Marc Dutroux zodpovedá zo znásilnenia maloletých dievčat, únosov a vrážd. Zo spoluúčasti sú obvinené ďalšie tri osoby -- jeho bývalá manželka Michelle Martinová, Michel Leliévre a Michel Nihoul. Hoci sa proces zaoberá najmä šiestimi prípadmi belgických dievčat, v apríli sa má v súdnej sieni hovoriť aj o troch Slovenkách, ktoré mal Dutroux tiež znásilniť. Dve z nich v Belgicku, tretiu na území Slovenska.
Pedofilná aféra, ktorá zasiahla celú belgickú spoločnosť, prepukla v roku 1996, keď polícia 13. augusta zatkla Dutrouxa, jeho manželku a Leliévra. Krátko po zadržaní vyšli najavo hrôzostrašné skutočnosti. Vyšetrovateľom povedal, že v pivnici svojho domu v Marcinelle schováva 12-ročnú Sabine a 14-ročnú Laetitiu. Dievčatá našli v biednom stave, ale živé. O pár dní nato polícia objavila na pozemku druhého Dutrouxovho domu zakopané telá osemročných Julie a Melissy, ktoré zmizli v júni 1995. Zomreli od hladu. V plastovom vreci bolo pod zemou skryté aj telo jeho priateľa Bernarda Weinsteina. Na inom pozemku objavili telá 17-ročnej An a 19-ročnej Eefje, ktoré Dutroux uniesol v auguste 1995.
"Chcem sa pozrieť Dutrouxovi do očí," povedala pre belgickú televíziu krátko pred procesom Sabine Dardenneová, ktorú pedofil uniesol ako 12-ročnú. "Chcem mu ukázať, že napriek všetkému, čo ma prinútil podstúpiť, som sa nezbláznila. Som živá a môžem mu to dokázať," dodala Sabine, ktorú väznil 80 dní. Počas celej tej hrôzy si myslela, že Dutroux ju chráni. Únosca jej totiž tvrdil, že jej rodičia odmietli zaplatiť zlým ľuďom, ktorí ju chcú zabiť. On ju vlastne pred nimi skrýva. Sabine z pivničnej skrýše posielala listy rodičom, na ktoré odpovedal sám Dutroux. V podzemí spala na matracoch, k dispozícii mala malé množstvo vody a vedierko na toaletu. Pedofil ju nechával aj niekoľko dní bez jedla a pitia, veľakrát ju znásilnil.
Kauza Dutroux otriasla dôverou Belgičanov v súdnictvo i políciu. Pedofil bol totiž už v roku 1989 odsúdený na 13-ročný trest za znásilnenie piatich dievčat. O tri roky neskôr ho však prepustili za "dobré správanie". Kardinálnu chybu spravila polícia, ktorá v roku 1995 prešetrovala Dutrouxa v súvislosti s krádežou automobilov. Policajt, ktorý navštívil v decembri jeho dom, počul nejaký tlmený krik, myslel si však, že prichádza zvonku. V tom čase však boli v pivnici domu zatvorené Julie a Melissa.
Hnev Belgičanov vyvolalo v roku 1996 odvolanie vyšetrovacieho sudcu za to, že sa zúčastnil na večeri organizovanej rodičmi obetí. Svoju nespokojnosť s postupom úradov vyjadrili ľudia najmasovejšou demonštráciou v histórii krajiny. Na "bielom pochode" sa v Bruseli zúčastnilo okolo 300 000 ľudí, ktorí boli oblečení v bielom na znak nevinnosti Dutrouxových obetí. Pobúrenie nastalo po udalosti z 13. apríla 1998, keď sa Dutrouxovi podarilo utiecť z justičného paláca v Neufchateau. Polícia ho zatkla o štyri hodiny neskôr, o kreslo prišli ministri vnútra a spravodlivosti. Dutrouxa za to odsúdili na päť rokov väzenia.
Belgičania sú presvedčení, že Dutroux nevykonával svoje zverstvá samostatne, ale že bol súčasťou organizovanej siete, v ktorej museli byť zapojení aj vysoko postavení ľudia. "Ľudia chcú veriť, že som v centre všetkého. Mýlia sa. Robil som veci, ktorých som nebol motorom. Bol som vedený inými, a tých zasa riadili iní," tvrdí aj Dutroux. Tomu verí podľa prieskumov až 68 percent Belgičanov. Veď ako inak si vysvetliť zdĺhavé vyšetrovanie a očividné lapsusy v celom prípade? Belgičania sú presvedčení, že pedofila kryli aj politici. Dutroux povedal, že styčným bodom medzi únosmi a pedofilnou sieťou bol obchodník Michel Nihoul.
"Aféra Dutroux zabila staré Belgicko, starú politiku, starú políciu, starú justíciu," napísal nedávno belgický denník Le Soir. Proces s Dutrouxom by mal trvať až do júna. "Mal by to byť normálny proces, ale všetci vedia, že to tak nebude," uviedla ministerka spravodlivosti Laurette Onkelinxová. Obžalovanému hrozí doživotný trest. Až 66 percent Belgičanov by však preňho chcelo trest smrti, ktorý bol v krajine zrušený pred ôsmimi rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:21