07.05.2004, 00:00

Domovom trilobitov je možno Sibír
Trilobity, opancierované príbuzné rakov, patriace k prvým živočíchom na Zemi, sa pravdepodobne vyvinuli v oblasti dnešnej Sibíri, ktorá sa vtedy ešte nachádzala na južnej pologuli. Tvrdí to Joe Meert z Floridskej univerzity na základe analýzy rodokmeňa týchto tvorov. Meertove tézy sa podľa časopisu Journal of the Geological Society of London kryjú s výsledkami analýz hornín uskutočnených Bruceom Liebermanom z Kansaskej univerzity. Trilobity žili výlučne v moriach, ale cez oceán sa nemohli dostať, pretože boli viazané na oblasť šelfu s hĺbkou do 200 metrov. Výskyt trilobitov je preto úzko ohraničený a dá sa podľa neho veľmi podrobne rekonštruovať niekdajšie rozloženie kontinentov. (TASR)

Vyhynutie dinosaurov zapríčinilo premnoženie samčekov
S novou teóriou, ktorá vysvetľuje vyhynutie dinosaurov, prišli britskí vedci z University of Leeds. Podľa nich bola hlavnou príčinou vymretia týchto veľkých plazov prevaha samčekov nad samičkami. Tá bola dôsledkom zmeny podnebia pred 65 miliónmi rokov, zapríčinenou dopadmi asteroidov na Zem. Rovnako ako v prípade krokodílov aj u dinosaurov rozhoduje teplota miesta, na ktorom sú vajcia uložené, o tom, či sa z nich vyliahne samček alebo samička. Pred 65 miliónmi rokov sa podnebie ochladilo v dôsledku dopadu jedného alebo viacerých asteroidov na zemský povrch. Do atmosféry sa dostal zvírený prach, ktorý obmedzil množstvo prenikajúceho slnečného žiarenia. V dôsledku ochladenia sa začalo rodiť viac samčekov a rovnováha populácie dinosaurov bola narušená, tvrdia vedci. Kritici však túto hypotézu spochybňujú. (TASR)

Robonaut predĺži život teleskopu

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) skúma možnosť nasadenia robota pre údržbárske práce na Hubblovom vesmírnom teleskope, ktorý by mohol predĺžiť život unikátneho zariadenia po tom, čo vesmírna agentúra z bezpečnostných dôvodov zrušila lety raketoplánov k teleskopu. Robot, výsledok vývoja na Marylandskej univerzite, by mohol inštalovať čerstvé batérie a iné súčiastky potrebné na udržanie teleskopu v činnosti. Ak nie marylandský robot, v priebehu troch alebo štyroch rokov by mol byť k teleskopu vysielaný Robonaut, humanoidný robot z dielne NASA, alebo Dextre -- kanadský robot s dvoma ramenami pôvodne zamýšľaný pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), respektíve iný vyvíjaný robot. NASA predpokladá, že Hubblov teleskop prestane pracovať do roku 2007 alebo 2008, ak sa k nemu niekto alebo niečo nedostane pred tým, ako sa mu vybijú batérie. (TASR)

Každé desiate dieťa sa narodí tínedžerke
Mladé dievčatá v rozvojových krajinách najčastejšie zomierajú počas tehotenstva alebo pri pôrode. Vyplýva to zo správy americkej organizácie Save the Children (Zachráňte deti), ktorú tento týždeň zverejnili v New Yorku. Na celom svete zomrie takto každý rok 70 000 dievčat vo vekovej kategórii 15 -- 19 rokov, z toho 99 percent v rozvojových štátoch. Tehotenstvá tínedžerov sú však problémom aj vo vyspelých štátoch -- v prvom rade v USA. Každá 20. americká žena vo veku 20 rokov už porodila dieťa. V globálnom meradle porodili tínedžerky každé desiate dieťa. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:13