StoryEditor

Skončilo sa odpratávanie trosiek WTC

Na mieste trosiek Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku sa včera symbolickým ceremoniálom skončili sanačné práce po následkoch teroristického útoku z 11. septembra, ktorý stál životy takmer tritisíc ľudí. Pietna ceremónia sa začala na minútu presne v čase, keď sa osudného dňa zrútil druhý mrakodrap WTC, teda o 16.29 hod. SELČ, za zvuku požiarneho zvona a bubnov.
Medzi prítomnými bol aj bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani. Z niekdajšieho prízemia newyorských dvojičiek vyniesli príslušníci miestneho požiarneho zboru, polície a ďalších inštitúcií k pristavenej sanitke symbolické nosidlá zahalené americkou vlajkou. Mala to byť spomienka na dosiaľ nezvestné obete, ktoré po útokoch nenašli alebo ich telesné pozostatky neboli identifikované. Potom nákladné auto odviezlo posledný kus železnej konštrukcie, ktorá sa stane súčasťou chystaného pamätníka WTC. Sanačné práce sa skončili po viac ako ôsmich mesiacoch a stáli 750 miliónov dolárov. Zo zboreniska bolo odprataných spolu 1,7 milióna ton trosiek.

Na takzvanom Ground Zero v New Yorku, kde stáli dvojičky Svetového obchodného centra, sa už toto leto začne budovať nová 230 metrov vysoká dominanta. Nahradí 190-metrovú administratívnu budovu s číslom sedem, ktorá sa zrútila 11. septembra osem hodín po kolapse veží WTC, oznámil to autor projektu, architekt David Childs. Jeho návrh sa podobá mohutnému svetelnému lúču so srdcom z betónu, uviedol Childs, ktorý projekt vypracoval pre majiteľa pozemku Larryho Silversteina. "Chceme aspoň čiastočne obnoviť koncentrovaný lúč svetla, ktorý kedysi siahal od severu cez veže WTC po rieku." Novostavba bude mať 52 poschodí a zároveň poslúži ako "vstupná brána" k pamätníku a budovám, ktoré postavia na mieste zničených budov WTC. Symbolický prvý výkop by sa mohol uskutočniť už v polovici júna. Stavebné práce sa začnú v júli.

Teroristické útoky z 11. septembra otriasli Američanmi rovnako ako útok na Pearl Harbor či atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho, tvrdia výskumníci verejnej mienky. Vedci porovnali spôsoby, akými sa zmenila verejná mienka. Pocit osobnej bezpečnosti sa nevrátil a pretrvávajúce hrozby teroristických útokov vedú k sústavnej úzkosti, tvrdí Michael Traugott z University of Michigan. Opätovné nadobudnutie pocitu bezpečnosti je v tomto prípade veľmi zložité, povedal Traugott. Podľa neho robí administratíva prezidenta Georgea W. Busha dve protichodné veci: obyvateľom USA tvrdí, že sú v bezpečí, no zároveň ich nabáda na neustálu ostražitosť. "To je pre Američanov veľmi mätúci odkaz," konštatoval Traugott. Vedci na výročnom stretnutí American Association for Public Opinion Research skúmali vplyv útokov z rozličných uhlov. "Poznačí to život celej generácie, rovnako ako Pearl Harbor v 40. rokoch a atentát na Kennedyho v 60. rokoch," vyhlásil Traugott. Útoky spôsobili citovú ujmu v celých USA. "Ich dosah je relatívne veľký a trvalý," uzavrel Traugott.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:23