StoryEditor

Poisťovne čaká nový zákon

26.02.2004, 23:00

Doplnkové dôchodkové poisťovne, ktoré sa majú stať tretím, teda dobrovoľným pilierom zreformovaného dôchodkového zabezpečenia, čaká v tomto roku výraznejšia legislatívna zmena. "Legislatíva v súvislosti s tretím pilierom je v štádiu dokončovania a zapracúvania pripomienok," uviedla Katarína Belická z tlačového oddelenia ministerstva práce.
Zmeny v systéme sú nevyhnutné. V čase, keď poisťovne vznikali, bola totiž legislatíva finančného trhu úplné iná ako je dnes. Napríklad na rozdiel od komerčných poisťovní, doplnkové dôchodkové poisťovne nie sú viazané pravidlami obozretného podnikania a nepodliehajú ani dohľadu Úradu pre finančný trh. Doplnkové dôchodkové poisťovne sa nezapisujú do obchodného registra, ale iba do zoznamu, ktorý vedie rezort práce, pri žiadosti o povolenie na podnikanie nemusia preukazovať prehľadnosť a dôveryhodnosť pôvodu základného imania. Neriadia sa Obchodným zákonníkom, nemajú teda akcionárov ani spoločníkov. Len ťažko sa teda zisťuje, kto ich v skutočnosti ovláda. Poisťovne nemusia spĺňať požiadavky minimálnej výšky základného imania alebo personálnych, materiálnych či organizačných predpokladov. V súčasnosti nie je ani jasne oddelený majetok poisťovne od majetku jej klientov.
"Legislatívou chceme jednoznačnejšie vymedziť majetkové vzťahy a zlepšiť ochranu poistencov pri nakladaní s majetkom a vstupovaní doplnkovej dôchodkovej poisťovne do záväzkových vzťahov," uviedla Belická. Zákon má zabezpečiť nezávislý a efektívny dohľad zo strany Úradu pre finančný trh a aby správu aktív vykonávali výlučne profesionálne subjekty s osobitným povolením. Podľa Belickej zachovať by sa malo aj to, že na poistenie budú môcť klientom prispievať aj ich zamestnávatelia.
Návrh na zmenu systému predložilo ministerstvo práce prvýkrát v auguste minulého roka. Navrhlo v ňom, aby namiesto daňových úľav štát ľudom pri sporení vyplácal štátnu prémiu. Podobne, ako je to pri stavebnom sporení. Ministerstvo ju navrhovalo vo výške 18 percent z usporených peňazí, maximálne len do výšky 20 percent z priemernej nominálnej mzdy. Na rozdiel od súčasnej právnej úpravy doplnkového dôchodkového poistenia tento návrh nepodmieňoval účasť na sporení participáciou zamestnávateľov a umožňoval, aby príspevky za účastníka platila aj iná osoba. Rušil sa ním zamestnávateľský princíp.
Pôvodný návrh vychádzal z toho, že sa zruší právna subjektivita doplnkových dôchodkových poisťovní (DDP) a tie sa zmenia na fondy doplnkového dôchodkového sporenia. Fondy si mali nájsť existujúcu alebo založiť novú správcovskú spoločnosť. Pre intervenciu doplnkových dôchodkových poisťovní však tento návrh nakoniec ministerstvo stiahlo. Výhrady boli nielen k zmene právnej subjektivity poisťovne, ale aj k zrušeniu motivácie zamestnávateľov, aby svojim klientom na dôchodky prispievali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:32