StoryEditor

EK napadla francúzsky rozpočet

30.09.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vláda francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina prekročila hranice rozpočtu, oznámila Európska komisia (EK), nespokojná s tým, že sa táto vláda v rozpočtovej oblasti nespráva ako "dobrý žiak". Komisár Európskej únie (EÚ) pre ekonomiku a financie Pedro Solbes ešte vo štvrtok formou komuniké pre tlač kritizoval návrh francúzskeho rozpočtu na rok 2003. "Už na prvý pohľad sme znepokojení cieľmi, ktoré francúzska vláda oznámila v stredu." Diplomatickými slovami to podľa denníka prakticky znamená vyhlásenie vojny.
Prvýkrát od zavedenia spoločnej európskej meny vyšla EK dala najavo výhrady, pričom si prakticky nič nerobí z možných početných reakcií. Zjavne predpokladaný deficit 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) na budúci rok, v princípe rovnaký ako v tomto roku, predstavuje "červené súkno" pre inak mimoriadne opatrného Pedra Solbesa. Podľa komisár EÚ dal Paríž jasne najavo, že sa rozhodol "odložiť proces plnenia rozpočtových záväzkov" aj napriek danému slovu. Raffarinova vláda ešte zhoršila svoju situáciu, keď oznámila, že v úsilí dodržať sľuby o znižovaní daní a poplatkov sa jej nepodarí dostať verejné financie v roku 2006 do vyváženého stavu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:59