StoryEditor

Čo je čo

18.06.2004, 00:00

Povinne zmluvné poistenie -- nevyhnutné poistenie, ktoré musí podľa zákona uzavrieť každý motorista. Vyplácajú sa z neho škody spôsobené iným osobám.
Havarijné poistenie -- kryje škody na vozidlách bez ohľadu na to, či haváriu vodič spôsobil alebo nie. Najčastejšie kryje riziká havárie a odcudzenie vozidla. Klient si môže pripoistiť aj ďalšie riziká.
Slovenská kancelária poisťovateľov -- bola zriadená zákonom o povinne zmluvnom poistení. Jej prvotnou úlohou je správa garančného fondu. Kancelária spravuje aj hraničné poistenie, teda poistenie, ktoré si musia uzavrieť autá zo štátov, v ktorých neplatí zelená karta. Kancelária je zároveň informačným strediskom, kde môžu motoristi získať kompletné informácie o majiteľoch áut či likvidačných zástupcoch.
Zelená karta -- je medzinárodným dokladom o existencii povinne zmluvného poistenia zodpovednosti za prevádzku motorového vozidla. Na jednej strane umožní preukázať, že šofér príslušného vozidla má v poriadku poistenie zodpovednosti, na strane druhej umožní vstup a prevádzku vozidla na území cudzieho štátu bez nutnosti uhradiť finančné sumy inak požadované tamojšími orgánmi za tzv. hraničné poistenie. Zelenú kartu vydávajú niektoré poisťovne automaticky pri uzavretí zmluvy, v iných si ju klient musí vyžiadať. Motoristi zo zmluvných krajín dohody o zelenej karte by mali byť automaticky považovaní za poistených proti zodpovednosti za škodu. Zelenou kartou sa už občan Slovenska na území Európskej únie nemusí preukazovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:52