StoryEditor

Poukážky získali len inštitucionálni investori

30.07.2003, 00:00
Vysoký záujem o štátne pokladničné poukážky neutícha, vo včerajšej aukcii ročných cenných papierov prejavili investori dopyt vo výške 10,729 miliardy korún, avšak Ministerstvo financií SR získalo na prefinancovanie schodku štátneho rozpočtu 3,032 miliardy korún.

Vysoký záujem o štátne pokladničné poukážky neutícha. Vo včerajšej aukcii ročných cenných papierov prejavili investori dopyt vo výške 10,729 miliardy korún, no Ministerstvo financií SR získalo na prefinancovanie schodku štátneho rozpočtu 3,032 miliardy korún. Nízky akceptovaný objem súvisí s nízkym výnosom, keď maximálny dosiahol len 5,24 percenta. "Na trhu sa cena podobných cenných papierov hýbe okolo 5,7 až 5,9 percenta ročne. Inštitucionálni investori však vzhľadom na nedostatok možností a limity držby cenných papierov majú záujem o pokladničné poukážky, aj keď musia štátu ponúknuť nižší výnos." povedal Pavel Jánošík díler Slovenskej sporiteľne. Dnes príde do sektora 3,9 miliardy korún z maturujúcich poukážok.
Podľa očakávania dopadol pravidelný dvojtýždňový sterilizačný repo tender centrálnej banky. Národná banka Slovenska (NBS) akceptovala celý dopyt bánk v objeme 55,139 miliardy korún, pri minimálnom výnose a priemernom ročnom výnose 6,49 percenta. Maximálny výnos dosiahol úroveň dvojtýždňovej limitnej sadzby pre repo tendre -- 6,5 percenta. Dnes je splatná sterilizácia v objeme 50,264 miliardy korún. Na clearingových účtoch deponovali včera komerčné banky 19,976 miliardy korún, čo na kumulatívnej báze predstavuje plnenie predpísaných rezerv na 100,72 percenta. Na tento mesiac NBS predpísala povinné minimálne rezervy vo výške 21,314 miliardy korún. Podľa dílera je ešte na jednodňových úložkách v centrálnej banke približne tri miliardy korún. S plnením rezerv by zajtra banky nemali mať problém.
Rozhodnutie Bankovej rady NBS, ponechať kľúčové sadzby nezmenené na obchodovanie na medzibankovom peňažnom trhu, nemalo podľa dílera vplyv a ani aukcia štátnych pokladničných poukážok nespôsobila na trhu výrazný posun.
Ten nastal až po výsledkoch repo tendra. S jednodňovými depozitmi sa začalo obchodovať na úrovni 5,10/5,20 % p. a. pri overnightoch. Tomnexty a spotnexty boli na 6,3/6,4 % p. a. Mierne vyššie otvárali týždňové a dvojtýždňové zdroje. Mesačné fondy sa včera ráno nachádzali na cene 6,25/6,40 % p. a Komerčné banky kótovali dvojmesačné a trojmesačné zdroje na rovnakej cene 6,20/6,30 % p. a. Otváracia cena medzibankových pôžičiek s polročnou maturitou bola na úrovni 6,0/6,2 % p. a. Bankové úložky s deväťmesačnou lehotou splatnosti sa nachádzali na cene 5,85/6,0 % p. a. Ročné depozity boli v priebehu včerajšieho dňa na 5,75/8,90 % p. a. Po výsledkoch repo tendra klesli úložky s lehotou splatnosti do jedného mesiaca takmer o celé percento, ale po zverejnení plnenia minimálnych rezerv začali jednodňové zdroje mierne rásť a pripísali si 40 bázických bodov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:42