StoryEditor

Trest za šikanu zamestnancov

05.08.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Tri týždne po skončení súdneho procesu medzi Stevom Horkulakom a jeho bývalým zamestnávateľom brokerským domom Cantor Fitzgerald vyniesol najvyšší občianskoprávny súd v Londýne rozsudok: Zamestnávateľ musí vyplatiť bývalému zamestnancovi 912 tis. libier odškodného a úroky. Spoločnosť obchodujúca s cennými papiermi musí okrem toho zaplatiť súdne trovy 250 tis. libier.
Tento precedentný rozsudok bude slúžiť pre ostatné súdy v krajine, aby v podobných sporoch, akým sa stal prípad Horkulak verzus Cantor Fitzgerald, dochádzali k rovnakým záverom. Horkulak zažaloval svojho bývalého zamestnávateľa za nepríjemnú pracovnú klímu na pracovisku a zlé zaobchádzanie so svojou osobou. V procese, ktorý trval celý týždeň, žalobca dokázal, že predstaviteľ americkej spoločnosti Lee Amaitis ho dlhé mesiace znevažoval a vystavoval neprípustnému tlaku. Amaitis sa pri istej príležitosti vyjadril, že Horkulakovi "odtrhne hlavu".
S. Horkulak nebol pritom nejakým slabo plateným pracovníkom. Jeho základný plat dosahoval ročne 250 tis. libier a na konci roka dostával aj podiel zo zisku, ktorý jeho celkový príjem zaokrúhľoval na milión libier. Predstaviteľ advokátskej kancelárie Allen & Overy Stefan Martin povedal, že doteraz sa obracali na súd len ženy a príslušníci etnických skupín, teraz však nastal čas, aby sa proti šikanovaniu bránili všetci pracovníci, ktorým zlé zaobchádzanie šéfov strpčuje život na pracovisku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:50