StoryEditor

Krátke správy

13.11.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Americké akciové trhy v utorok opäť vzrástli a prerušili tak trojdenný pokles spôsobený hlavne vývojom okolo Iraku a nejasnými vyhliadkami veľkých amerických firiem. Technologický index Nasdaq Composite narástol o 30,37 bodu na úroveň 1349,56 bodu. Index Dow Jones Industrial Average vzrástol o 27,05 bodu na 8 368 bodov. Počas obchodovania bol rast akcií výraznejší. Avšak tesne pred koncom, keď tabakový koncern Philip Morris oznámil, že nemôže garantovať prognózy na budúci rok, akcie začali strácať časť svojich ziskov.
Akcie v Tokiu počas včerajška opäť klesli a index Nikkei dosiahol svoje nové 19-ročné minimum. Index Nikkei klesol o 0,31 % na 8438,52 bodu. Súčasná úroveň indexu je najnižšia od 8. apríla 1983. Od začiatku roku však index stratil už 20 %. Hlavným dôvodom poklesu boli údaje o vývoji japonského HDP a obavy zo zadlženosti japonských firiem. Obavy z dlhov takisto postihli emisiu problémovej stavebnej spoločnosti Kumagai Gumi, ktorá v máji tohto roku vykázala prvý zisk po deviatich stratových rokoch.
Zásoby ropy sa v amerických skladoch počas minulého týždňa nečakane znížili o 7,2 mil. barelov na úroveň 282,83 mil. barelov. Ropné rezervy sa počas predchádzajúceho mesiaca neustále zvyšovali a poklesom boli zaskočení aj analytici. Pokles ovplyvnilo prerušenie zásobovania na Aljaške, kde bol v dôsledku zemetrasenia odpojený hlavný ropovod. Najväčší pokles zásob, o 2,5 mil. barelov, bol zaznamenaný na západnom pobreží USA. Dovoz ropy do USA poklesol minulý týždeň približne o 212 tis. barelov denne.
Akcie na pražskej burze začali včera obchodovanie oslabením. Najväčší pokles zaznamenali České radiokomunikace, ktoré na začiatku obchodovania klesli až o 3,74 %. Akcie Erste Bank zoslabli o 1,67 %. Pokles zaznamenali aj tituly Philip Morris ČR a ČEZ. Index PX 50 poklesol o 0,23 % na úroveň 439,4 bodu a index PX-D zoslabol o 0,44 % na 1100,7 bodu. Hlavným dôvodom poklesov sú hlavne negatívne firemné správy na zahraničných trhoch, absencia makroekonomických údajov v USA a rastúce obavy z možného útoku na Irak.
České firmy, ako mobilný operátor Eurotel, tabaková firma Philip Morris a mobilný operátor RadioMobil, boli v minulom roku najprínosnejšími pre svojich akcionárov. Eurotel týmto obhájil svoje prvenstvo z predchádzajúceho roka. Základným meradlom výkonnosti je podľa ukazovateľa Economic Value Added zostatkový príjem, ktorý zostane po odpočítaní nákladov na kapitál od prevádzkového zisku. Víťaz Eurotel tak vytvoril pre svojich akcionárov hodnotu vo výške 3,585 mld. CZK. Druhý Philip Morris vytvoril hodnotu 2,198 mld. CZK a tretí RadioMobil 1,283 mld. CZK.
Akcie na českom mimoburzovom RM-Systéme včera mierne zoslabli. Index PK 30 poklesol o 0,08 % na úroveň 660,56 bodu. Avšak výrazný pokles zaznamenal objem obchodov, ktorý sa znížil z utorkových 111 mil. CZK na 12,3 mil. CZK. Najväčší nárast zaznamenali firmy Geodezie Brno, Tonak a kanalizácie Zlín. Naopak, pokles zaznamenali firmy Agrostroj Pelhřimov, Poličské strojírny, Toma a Tesla Karlín.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:12