StoryEditor

Palestína žije prvým supermarketom

22.08.2003, 00:00

"Konečne tu môžeme žiť normálnym životom," vyhlásil jeden z návštevníkov novootvoreného obrovského nákupného centra v Al-Bírechu neďaleko Rammaláhu na západnom brehu Jordánu, vôbec prvého na palestínskych územiach. Obchody ponúkajúce všetko od hračiek, cez domáce potreby, až po elektroniku, sa stali hitom pre tisíce Palestínčanov unavených z dlhoročného konfliktu.
Od polovice júla, keď otvorili luxusné obchodné stredisko v celkovej hodnote 10,2 mil. USD, ho navštívilo okolo 30 tis. ľudí, napriek častým kontrolám zo strany izraelských vojakov, ktoré blokujú prístup do obchodov miestnym komunitám.
"Deti sú tu šťastné a my môžme aspoň na chvíľu zabudnúť na blokády, prestrelky a armádne vozidlá pred našimi domami," povedal Achmed Rezeq (35), keď nechal svoje dve deti v detskej zóne nákupného centra. Práve veľká plocha detského centra s množstvom atrakcií a detským kinom sem láka celé palestínske rodiny. Nákupné centrum pozostáva približne zo 40 obchodov rôzneho druhu vrátane pekární, cukrární, odevov, obuvi či klenotníctiev.
Investori, ktorých tvorili bohatí Palestínčania a zahraniční arabskí podnikatelia, začali s prácami na obchodnom centre krátko pred vypuknutím palestínskeho povstania na jeseň v roku 2000. Následné boje s izraelskou armádou a časté blokády zrazili palestínsku ekonomiku úplne na kolená, narušili infraštruktúru a investori iba s veľkým rizikom pokračovali v začatom projekte. Stredisko bez akejkoľvek reklamy a fanfár otvorili nakoniec 15. júla tohto roka.
Ako uviedol pre Reuters generálny manažér obchodného strediska, Palestínčan Sam Bahour, ktorý je zároveň občanom Spojených štátov, bol prekvapený, koľko ľudí denne navštívi supermarket bez ohľadu na časté kontroly izraelských vojakov. Podľa neho ich láka hlavne fakt, že všetko je pod jednou strechou, ako aj nižšie ceny než na miestnych otvorených trhoviskách. Navyše, v mnohých Palestínčanoch to vyvoláva pocit západného spôsobu života.
"Cítim sa ako v Londýne," povedal taxikár Násim Ibrahim, ktorý si plnil nákupný vozík zeleninou. "Tu nájdem všetko a nemusím sa tlačiť pomedzi zástupmi ľudí na trhovisku."
Investori sú presvedčení, že historicky prvý supermarket na palestínskych územiach prežije bez výraznejších strát aj napriek neistej budúcnosti tejto oblasti. Podľa S. Bahoura obchodný plán vychádza z voľného prístupu minimálne 50 až 60 dedín v okolí Ramalláhu k supermarketu, čo zatiaľ nie je možné pre blokády a časté kontroly. Ako však dodal, po nástupe Mahmúda Abbása do úradu palestínskeho premiéra a po skončení vojny v Iraku budú optimisti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:03