StoryEditor

Halliburton má drahý benzín

30.10.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Dvaja demokratickí kongresmani v stredu vyhlásili, že americká vláda platí "obrovské sumy" firme Halliburton za import pohonných látok z Kuvajtu do Iraku. Členovia Snemovne reprezentantov Henry Waxman a John Dingell uviedli, že Halliburton -- kde dlho pôsobil súčasný viceprezident Dick Cheney -- za galón (3,7 litra) benzínu inkasuje 2,65 dolára. Toto preplácanie je o to horšie, že v Iraku tento benzín následne predávajú za cenu od štyroch do 15 centov za galón, uviedli zákonodarcovia v písomnej sťažnosti adresovanej prezidentskej poradkyni pre otázky národnej bezpečnosti Condoleezze Riceovej.
Poslanci dodali, že podľa nimi konzultovaných expertov by náklady na nákup a dopravu benzínu z Kuvajtu do Iraku nemali presiahnuť dolár za galón. Ako príklad uviedli irackú firmu SOMO, ktorá za import benzínu z Kuvajtu platí len 97 centov. "Vieme, že niekto sa obohacuje na dovoze benzínu do Iraku. Čo nevieme je, kto na tom zarába, Halliburton alebo Kuvajťania," uvádza sa v liste.
Dcérska spoločnosť Halliburtonu, Kellog Brown and Root, ktorá tvrdí, že jej cenová politika je férová, má kontrakt s americkými ženistami na obnovu irackého ropného sektora. K 19. októbru Halliburton do Iraku importoval 61,3 milióna galónov benzínu, za čo spoločnosť zinkasovala 162,5 milióna dolárov -- čo znamená priemernú cenu 2,65 dolára za galón. Hovorkyňa Halliburtonu Wendy Hallová spoločnosť bránila proti, ako uviedla, "nepravdivým vyjadreniam" o jej irackých aktivitách. Ako dodala, práca v čase vojny je drahá a Halliburton má z každého dolára "len pár centov".
"Nákup a preprava paliva do vojnovej situácie sú nákladné, osobitne keď ste obmedzení krátkodobou kontraktáciou," uviedla vo vyhlásení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:45