StoryEditor

Vlastníci pozemkov nesúhlasia s cenou

01.04.2004, 00:00

Vyše 1 240 ľudí z obcí Teplička nad Váhom, Mojš, Nededza a Gbeľany pri Žiline podpísalo petíciu proti nízkej cene za výkup pozemkov, na ktorých má stáť závod automobilky Hyundai/Kia. Zástupcovia petičného výboru ju podľa predsedu Dušana Mikulíka včera odovdali na Úrade vlády.
"Informácie máme zatiaľ z médií, kde sa spomína 95 korún za štvorcový meter. Je to málo a podľa znaleckého posudku, ktorý sme si nechali urobiť, cena by mala byť minimálne 350 korún," povedal Mikulík. Niektorí pracovníci realitných kancelárií v Žiline takúto cenu považujú za prehnanú, čo nezodpovedá bonite pôdy. Súhlasí s tým aj žilinský primátor Ján Slota a zdôrazňuje, že petičná akcia je veľká neserióznosť voči samospráve i štátnym orgánom. "Je to ohrozenie projektu. O celej problematike budem rokovať s ministrom hospodárstva, pričom cena pozemkov sa určí trhovo dvoma súdnoznaleckými posudkami. Tie budú rozhodujúce, čiže nepôjde o akési znárodňovanie ako v 50. rokoch. Pozemky pravdepodobne začne Žilina Invest vykupovať na budúci týždeň. Ešte predtým sa chceme stretnúť s občanmi spomenutých obcí," zdôraznil Slota. S takýmto postupom súhlasí i Tibor Mintál, starosta Tepličky nad Váhom, kde vznikla petičná akcia. Bližšie sa o nej nechcel vyjadriť, pretože to je záležitosť petičného výboru. Podľa starostu Nededze Dušana Vajdu ľudia nie sú informovaní od kompetentných orgánov, ktoré by mali v krátkom čase zaujať jasné stanovisko.
Premiér Mikuláš Dzurinda začiatkom marca na návšteve regiónu ubezpečil starostov spomínaných obcí, že už v apríli vláda nájde 1,5 miliardy korún na vykúp pozemkov od vyše 12-tisíc vlastníkov. Ide pritom približne o 270 hektárov. Podľa Slotu by sa mala záležitosť uzavrieť do stredy 7. apríla, keď sa položí základný kameň budúcej automobilky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:31