StoryEditor

Záujem o dlhopisy postupne klesá

10.02.2003, 23:00

Ministerstvu financií SR sa darí získavať prostriedky na prefinancovanie štátneho dlhu. Vo včerajšej aukcii dvojročných štátnych dlhopisov získal rezort financií päť miliárd korún. Záujem investorov o prvú emisiu dlhopisov č. 190 dosiahol 6,793 mld. Sk. Ministerstvo stanovilo kupón na 4,9 percenta, avšak z dôvodu vyššieho záujmu maximálny výnos predstavoval 4,884 % p. a. a priemerný 4,855 % p. a. Minimálne bude musieť ministerstvo zaplatiť ročne 4,749 %.
"Aukcia dopadla podľa očakávania, avšak záujem o dlhopisy postupne klesá," myslí si díler Slovenskej sporiteľne Pavel Jánošík. V doterajších aukciách mali výrazný záujem o investovanie inštitucionálni investori. Ide o poisťovane, stavebné sporiteľne, správcovské spoločnosti. Tie sa však postupne budú z trhu strácať a v nasledujúcich aukciách by malo byť investovanie do štátnych dlhopisov z dôvodu nižšieho záujmu výnosnejšie.
K včerajšiemu dňu deponovali banky na účtoch povinných minimálnych rezerv (PMR) 22,406 mld. Sk, čím na kumulatívnej báze predstavuje plnenie PMR na 95,66 %. V priebehu dňa zaznamenal bankový sektor prílev likvidity v objeme 3,6 mld. Sk, z čoho 1,2 miliardy boli splatné štátne dlhopisy. Podľa dílerov zvyšný objem predstavujú prostriedky z jednodňových refinančných operácií komerčných bánk s Národnou bankou Slovenska. Banky si museli požičať približne 2,5 mld. Sk.
Najkratšie depozity kótovali komerčné banky na úrovni 7,7/7,9 % p. a. a v tomto koridore sa obchodovali po celý deň. Spotnexty, týždňové a dvojtýždňové zdroje sa nachádzali na cene 6,3/6,4 % p. a. Banky mali záujem kupovať tieto depozity za 6,35 %, následkom čoho vzrástla cena o desať bázických bodov. Otváracia cena mesačných a dvojmesačných medzibankových pôžičiek bola na približne rovnakej úrovni 6,2/6,4 % p. a. Od šiestich mesiacov sa úložky nachádzajú pod hranicou šiestich percent. Zdroje s polročnou a deväťmesačnou lehotou splatnosti sa obchodujú na 5,4/5,7 % p. a. a ročné depozity sú na úrovni 5,4/5,6 % p. a. Na trhu cítiť, že sa blíži aukcia 84-dňových pokladničných poukážok NBS. Výnos by mal byť na úrovni 6,5 %, čo je úroveň o štyri desatiny vyššia ako aktuálna cena na trhu. Banky postupne nakupujú tieto depozity na trhu s cieľom ich ďalšieho investovania v poukážkach.
Dnes sa díleri sústredia na pravidelný dvojtýždňový sterilizačný repo tender NBS. V stredu príde do sektora 61,5 mld. Sk zo splatného repo tendra. "Centrálna banka má priestor na stiahnutie približne 53 až 55 mld. Sk," povedal P. Jánošík. ďalší vývoj úrokových sadzieb na trhu bude závisieť práve od výsledkov repo tendra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:18