StoryEditor

Útlm japonskej ekonomiky

11.02.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Z najnovších údajov z Tokia je zrejmé, že v japonskej ekonomike došlo v poslednom štvrťroku 2002 opätovne k útlmu. Podľa názoru analytikov to s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že sa skončí vôbec najkratšia perióda ekonomického ozdravenia v povojnovej histórii Japonska.
Tento vývoj možno označiť za skľučujúci, no evidentné je, že nie sú k dispozícii nijaké relevantnejšie signály o zlepšení parametrov vnútornej spotreby, skôr sa dá hovoriť o zvýšení dopytu, ktorý pochádza z externého sektora, uviedol ekonomický poradca predsedu japonskej vlády Haruo Šimada. Dokonca sa zdá, že aj exportný boom z polovice minulého roka sa začína spomaľovať. Celkový vývoz Japonska sa za celý rok 2002 zvýšil o 6 %, na čom sa najviac podieľal jeho takmer 14-percentný nárast do Ázie. Zhruba tretinu exportu tvorila spotrebná elektronika.
Vývoz do ázijských krajín sa prudko zvýšil práve v prvých šiestich mesiacoch roka 2002 a momentálne sa stabilizuje. Export do Spojených štátov sa počas celého uplynulého roka zvýšil iba o 1 %, konštatuje sa v analýze Credit Suisse First Boston. V dokumentoch CSFB sa ďalej dodáva, že zlepšenie externej výkonnosti japonskej ekonomiky na jednej strane malo tendenciu posilňovať jen, no ten istý faktor (silný jen) sa následne podieľal na zmrazení ďalšieho hospodárskeho rastu.
Rovnako pesimistické sú aj štatistiky japonských bánk, ktoré hovoria o tom, že úverové aktivity vykazujú pokles, k čomu dochádza už vyše 60 za sebou nasledujúcich mesiacov. Japonské banky zmenšujú objem poskytnutých úverov s cieľom udržať si kapitálovú primeranosť, pričom sa aktívne úverové obchody v januári 2003 znížili o 4,7 %. Centrálna Bank of Japan uviedla, že peňažná zásoba sa v januári medziročne zvýšila o 2 %, čo je najnižšia miera rastu od konca roka 2000. Najvyššie orgány japonskej centrálnej banky budú rokovať vo štvrtok, no nijaké zásadné rozhodnutie nemožno očakávať až do marca, keď má byť vymenovaný nový guvernér.
Účtovný prebytok sa za rok 2002 zvýšil na medziročnej báze o 34 % a dosiahol hodnotu 14 248 miliárd jenov (112 miliárd eur), čo predstavuje 3 % hrubého domáceho produktu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:14