StoryEditor

Vládna koalícia má za sebou prvých sto dní

22.01.2003, 23:00

Prvých sto dní vlády, ktorá vzišla zo septembrových volieb, hodnotí premiér Mikuláš Dzurinda ako razantné. Sto dní novej vlády posunulo Slovensko k bezpečnému a prosperujúcemu svetu, tvrdí predseda vlády. "Splnili sme prísľub i záväzok dokončiť rokovania o vstupe Slovenska do severoatlantickej aliancie aj EÚ," vyhlásil. Vicepremiér pre ekonomiku Ivan Mikloš tvrdí, že hodnotenie týchto sto dní sa nedá oddeliť od predchádzajúcich štyroch rokov. Dzurinda vyzdvihol skoré vypracovanie štátneho rozpočtu na rok 2003, ktorý "posilnil zdravé základy ekonomiky a vytvoril priestor pre prípravu potrebných reforiem". Za prvých sto dní bola vypracovaná novela Zákonníka práce, zákon o verejnej službe. Vláda začala prípravy na stratégii reformy sociálnej politiky. V hodnotení sa premiér nevyhol ani pre verejnosť nepríjemným ekonomickým opatreniam, zdôraznil však, že by ich musela prijať každá zodpovedná vládna garnitúra. "Som rád, že vláda na to mala odvahu," poznamenal. Upozornil aj na nedávne úspešné zavŕšenie rokovaní o investícii spoločnosti PSA Citroën Peugeot. "Dosiaľ sme vytvárali vhodné prostredie, stabilizovali sme ekonomiku a politický režim, včleňovali sme Slovensko do euroatlantického priestoru. Teraz nastáva doba, kedy by sme do tohto priestoru tých investícií mohli získať viac," vyslovil svoje želanie na najbližšie roky premiér Dzurinda. Odmietol sa vyjadriť k negatívam úvodu vládnutia s tvrdením, že táto úloha patrí opozícii.
Čo sa udialo vo vybraných rezortoch
EKONOMIKA: Medzi najdôležitejšie zmeny na ministerstve hospodárstva počas prvých 100 dní pôsobenia považuje minister hospodárstva SR Robert Nemcsics zmenu celého systému vydávania licencií. Dôležitá podľa neho bola predovšetkým príprava novej systémovej štruktúry práce vrátane organizačnej zmeny a riadiacich kompetencií. Nespokojný je predovšetkým s dynamikou personálnych zmien a rýchlosťou zmeny systematizácie práce, ktoré by podporili manažérsky spôsob riadenia.
FINANCIE: Najdôležitejšou právnou normou, ktorú počas prvých sto dní predložilo Ministerstvo financií SR pod vedením Ivana Mikloša, je štátny rozpočet na rok 2003, ktorý počíta so schodkom 56,037 mld. Sk, čo je 4,85 % predpokladaného HDP. V súvislosti s rozpočtom predložil rezort financií aj niekoľko nepopulárnych reštrikčných zákonov, ktoré parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní.
ZDRAVOTNÍCTVO: Najdôležitejšou právnou normou, ktorú ministerstvo zdravotníctva pripravilo, je radikálna novela zákona o zdravotnej starostlivosti. Novela, ktorú na poslednej schôdzi parlament posunul do druhého čítania, zavádza viacero poplatkov -- za stravu a pobyt v nemocnici, za návštevu u lekára, za recepty a podobne. Minister po nástupe do funkcie zreorganizoval riadiacu štruktúru ministerstva, odvolal niekoľko riaditeľov nemocníc.
SOCIÁLNE: Počas prvých sto dní pôsobenia ministerstva práce a sociálnych vecí pod vedením Ľudovíta Kaníka predložil rezort deväť návrhov zákonov. Za najdôležitejšie z nich ministerstvo považuje novelu zákona o zamestnanosti, novelu zákona o sociálnej pomoci a novelu zákona o prídavkoch na deti.

Sergej Kozlík (HZDS): Sto dní vlády je charakterizovaných v oblasti sociálno-ekonomických vzťahov odstraňovaním deformácií zavedených bývalou vládou v uplynulom období. Ide vraj najmä o cenové úpravy, ktoré sa vo volebnom roku neriešili. Tieto opatrenia majú zhoršiť podnikateľské prostredie, majú výrazné negatívne dosahy najmä na občanov s nižšími príjmami. V oblasti štátnej a verejnej služby vládu kritizoval za faktické zmrazenie miezd v tomto roku.
Ivan Saktor (KOZ): Táto vláda vraj nemala mať sto dní, pretože je to kontinuálna vláda. "Väčšina ľudí, ktorí sú vo vláde, bola aj v predchádzajúcej vláde. To, čo sa stalo hneď po voľbách, že vláda zmenila množstvo zákonov, ktoré určite boli len predvolebnými ťahmi, je istým spôsobom podvodom na občanov," konštatoval.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:10