StoryEditor

Už aj Mádl za dvojité občianstvo

28.08.2003, 00:00

Maďarský prezident Ferenc Mádl začal konzultácie s odborníkmi na medzinárodné právo o možnosti zavedenia dvojitého občianstva. "Príprava takého dôležitého rozhodnutia si vyžaduje dôslednú prípravu," uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.
Právnici majú preštudovať možnosť zavedenia dvojitého občianstva vzhľadom na pripravovaný vstup Maďarska do Európskej únie. Odborníci preštudujú na žiadosť hlavy štátu medzinárodné súvislosti prípadného zavedenia dvojitého občianstva. Je zaujímavé, že medzi odborníkmi je aj János Martonyi minister zahraničných vecí vlády Viktora Orbána.
Prezident začal konzultácie po tom, čo dostal petíciu Maďarov žijúcich v srbskej Vojvodine, ktorí žiadajú zavedenie dvojitého občianstva po vstupe Maďarska do únie. Podobnú žiadosť dostali aj premiér Péter Medgyessy a predsedníčka parlamentu Katalin Sziliová. "Obávame sa, že po vstupe Maďarska do Európskej únie sa skomplikuje náš kontakt s materskou krajinou," uvádza sa vo vyhlásení vojvodinských Maďarov.
Po počiatočnom odmietaní sa otázkou prípadného zavedenia dvojitého občianstva začala zaoberať aj maďarská diplomacia. "Do dvoch týždňov bude pripravená odpoveď na otázku, za akých podmienok sa môžu príslušníci maďarskej menšiny uchádzať o dvojité občianstvo," uviedol štátny tajomník rezortu András Bársony. Maďarský politik však dôrazne upozornil, že únia odmieta tak negatívnu, ako aj pozitívnu diskrimináciu na etnickom základe. "Ak pristúpime k udeľovaniu dvojitého občianstva, tak jedine na základe dohôd s vládami susedných štátov a inštitúciami Európskej únie. V žiadnom prípade nemôžeme udeľovať dvojité občianstvo na kolektívnom základe, pretože by to odporovalo zásadám únie," uviedol v tejto súvislosti minister zahraničných vecí László Kovács. Podľa šéfa maďarskej diplomacie sa bude každá žiadosť posudzovať individuálne.
Napriek postupnej zmene postoja Medgyessyho vlády k otázke dvojitého občianstva maďarská opozícia naďalej ostro kritizuje váhavý postoj kabinetu v tejto otázke. "Vláda svojím váhaním dokazuje, že ju nezaujíma osud Maďarov v zahraničí," uviedol poslanec Maďarskej občianskej aliancie FIDESZ Zsolt Németh. Predstavitelia Svetového zväzu Maďarov žiadajú v tejto súvislosti vypísanie referenda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:20