StoryEditor

NCHZ sa ujali vlastníckych práv v Solivaroch

01.07.2002, 00:00
Nový vlastník akciovej spoločnosti Solivary Prešov - NCHZ Nováky - sa ujal na piatkovom valnom zhromaždení svojich vlastníckych práv. Valné zhromaždenie schválilo nových členov predstavenstva a dozornej rady. Novým predsedom dozornej rady sa stal generálny riaditeľ NCHZ Nováky RNDr. Ľuboš Beňo a staronovým predsedom predstavenstva je Ing. Matúš Murajda. Valné zhromaždenie schválilo zvýšenie základného imania spoločnosti, pričom jeho minimálnu výšku stanovilo na 200 mil. Sk a maximálnu na 900 mil. Sk.
Strategická koncepcia rozvoja Solivarov je podľa Ľ. Beňa založená na vysokej kvalite a konkurenčnej cene soli. Vychádza pritom i z koncepcie ďalšieho rozvoja konečných užívateľov - spracovateľov soli. NCHZ pri svojej výrobe spotrebujú ročne približne 120 tis. ton vákuovej soli. V súčasnosti celé toto množstvo nakupujú v Rakúsku. Fúziou NCHZ a Solivarov dôjde na jednej strane k zníženiu nákladov na výrobu v NCHZ a zároveň sa zabezpečí odbyt minimálne 50 % produkcie Solivarov v rámci Slovenska na dlhé obdobie. "Stratégia je jednoznačná, dokončiť veľmi rýchlo a kvalitne ťažobný závod v Zbudzi a rozbehnúť výrobu," uviedol Beňo.

Náklady na dokončenie diela v Zbudzi by sa mali po istých korekciách a objektivizovaní pohybovať od 600 do 800 mil. Sk. Spôsob investovania bude závisieť od schopnosti zabezpečiť predaj vákuovej soli. Harmonogram nábehu na výrobu, pri dôslednom zabezpečení financovania projektu, je približne 18 mesiacov.

Generálny riaditeľ Solivarov Michal Farbaky sa neobáva budúcnosti. Solivary vlani exportovali 55,6 tis. ton, čo je 54,6 % z celkového predaja. Za prvý polrok v tomto roku dosiahli minimálne 50 % zo stanoveného ročného zisku vo výške 18 mil. Sk. V súčasnosti Solivary zamestnávajú okolo 240 ľudí. V regióne Michaloviec, kde nezamestnanosť dosahuje 36 %, v ťažobnom závode v Zbudzi a v spracovateľskom závode v Michalovciach by malo nájsť prácu 95 až 100 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:26