StoryEditor

Veriteľ -- nedôvera z neinformovanosti

Že sa v súvislosti s oddlžovaním robí nátlak aj na veriteľov jednotlivých nemocníc, potvrdil HN aj zástupca zahraničnej zdravotníckej dodávateľskej firmy. Hoci zástupcovia Veriteľa v tomto prípade údajne prisľúbili, že ak sa firma okrem penále vzdá aj 20 percent istiny dlhu, zaplatia jej 80 percent dlhu do 5, nanajvýš 10 dní.

Poslanci požiadali ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, aby do 30. októbra predložil do parlamentu informácie o spoločnosti Veriteľ a o Projekte na oddlženie zdravotníctva. Po výbore pre zdravotníctvo sa nimi ešte na tejto schôdzi bude zaoberať parlament. Návrh prijali poslanci väčšinou hlasov (116 za, 19 sa zdržali, 2 nehlasovali) na podnet Pavla Pašku (Smer). Ten ho odôvodnil nedostatočnými informáciami o projekte aj o tom, na základe čoho prišli z Fondu národného majetku na účet spoločnosti Veriteľ 3,45 mld. korún. Utajovanie mnohých skutočností oddlženia, ktoré sa odôvodňuje "obchodným tajomstvom", vyvoláva nedôveru a odmietanie v zdravotníckych kruhoch. Podľa Pašku minister porušuje zákon o účtovníctve či Obchodný zákonník. Upozornil, že na zdravotnícke zariadenia sa robí nátlak a žiadal vysvetliť, prečo má do jasných obchodných vzťahov medzi zdravotníckymi zariadeniami a poisťovňami vstupovať tretí subjekt, a neoddlžuje sa priamo. Podľa Smeru vznikla spoločnosť Veriteľ, aby skupina ľudí za štátne peniaze ovládla slovenské zdravotníctvo.
Že sa v súvislosti s oddlžovaním robí nátlak aj na veriteľov jednotlivých nemocníc, potvrdil HN aj zástupca zahraničnej dodávateľskej firmy, ktorá si neželá zverejnenie. Tá už začala vymáhať pohľadávky od Veriteľa, no pochybuje, že sa ich dočká. Hoci zástupcovia Veriteľa v tomto prípade údajne prisľúbili, že ak sa firma okrem penále vzdá aj 20 percent istiny dlhu, zaplatia jej 80 percent dlhu do 5, nanajvýš 10 dní. Po žiadosti o písomný návrh dohody o takejto transakcii však zaplatenie podmienili splnením ďalších požiadaviek.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:32