StoryEditor

Luxusný nábytok za milióny

11.02.2003, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Minister pre miestny rozvoj Pavel Němec (US-DEU) dal zariadiť služobné byty svojho ministerstva za štátne peniaze luxusným nábytkom. Dodávateľ nábytku, firma AKIT, pritom patrí k najdrahším na trhu a vybavenie troch bytov s rozlohou 130 štvorcových metrov stálo vedenie rezortu viac ako štyri milióny korún. Montéri firmy, ako uviedol denník MfD, zostavili nábytok v rekonštruovanom dome pred niekoľkými dňami.
Tieto noviny o pláne ministra Němca vybaviť služobné byty týmto nábytkom informovali už vlani v októbri, rezort sa však proti tomu ohradil. Jeho šéf vtedy zvalil vinu na svojho podriadeného a povedal, že netušil o žiadnom plytvaní peniazmi.
Podľa MfD minister nehovoril pravdu a o všetkom musel od začiatku vedieť. "Pán minister bol o tom informovaný. Videl celý projekt, dokonca sme sa dohovárali na najvhodnejšom type čalúnenia. Detailne sa s ním oboznámil začiatkom septembra. Bez toho by to žiaden úradník neobjednal a ja by som s tým ani nesúhlasila," cituje MfD architektku Janu Heroutovú, ktorú si MMR najalo, aby pomohla so zariaďovaním bytov.
Minister Němec však trvá dodnes na tom, že ho podriadení oklamali. "Skutočne som nevedel, že to bude také drahé. Pokiaľ niekto tvrdí niečo iné, nie je to pravda," povedal.
Do rekonštrukcie domu v pražskej Salvátorskej ulici investovalo MMR už za Němcovho predchodcu Petra Lachnita 38 miliónov korún. V troch bytoch býval pôvodne minister a jeho dvaja námestníci. Vo štvrtom býva minister poľnohospodárstva Jaroslav Palas, ktorý však zdedil nábytok po bývalom ministrovi Lachnitovi.
Po tom, čo sa vlani v októbri objavili informácie o luxusnom vybavovaní týchto bytov, sa jeden z námestníkov odsťahoval. Minister Němec podľa vlastných slov byt opustil tiež, takže z vedenia ministerstva v jedom byte býva len námestníčka Ivana Hanačíková, konštatoval denník MfD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:54