StoryEditor

Fit pomocou sauny

02.02.2004, 23:00
Viacnásobné rýchle striedanie horúceho vzduchu a studenej vody uvoľňuje, skrášľuje pokožku a zlepšuje kondíciu.
S rastúcim telesným a zdravotným povedomím zažívajú renesanciu aj starodávne metódy. Známymi príkladmi sú parný kúpeľ a sauna, ktoré sa tešili veľkej obľube už u starých Rimanov a Grékov. Právom, ako to už potvrdila moderná medicína.

Malý rozdiel
Sauna a parný kúpeľ sa v podstate líšia iba teplotou a vlhkosťou vzduchu. Normálna teplota parného kúpeľa je asi 40 až 45 oC, vlhkosť vzduchu pritom dosahuje takmer 100 percent. V saune býva zvyčajne 70 až 90 oC a suchší vzduch. Je len vecou osobného výberu, ktorému druhu dáte prednosť. Domnienku, že vo vlhkom horúcom parnom kúpeli je srdce a krvný obeh väčšmi zaťažený ako v suchšej saune, medicína jednoznačne vyvrátila.

Prečo je horúca para taká zdravá
Obe metódy, parný kúpeľ i sauna, plnia rovnaký účel: naša pokožka sa intenzívnejšie prekrví a povzbudí to jej látkovú výmenu. Zrohovatené časti zmäknú a kožné nečistoty sa uvoľnia. Odstráni sa nahromadený maz a mastná pokožka sa odmastí! Pôsobením tepla sa roztiahnu póry a krvné cievy. Pri nasledujúcom ochladení sa prudko stiahnu. Striedavé pôsobenie tepla a chladu upevňuje pokožku ako gymnastika telo. Pravidelné ohrievanie a ochladzovanie posilňuje celý organizmus a stabilizuje imunitný systém. Nervy a svaly sa optimálne uvoľnia. Naše telo stráca minerálne látky a prečisťuje sa. Deje sa to najmä cez kožu, pretože s potom sa vylučujú chlorid sodný a stopové prvky. Potenie výrazne povzbudzuje aj činnosť obličiek, čím sa vylučuje viac nežiaducich látok. Zvyšuje sa prívod kyslíka až do tých najjemnejších ciev a takto možno predchádzať ich ochoreniam, napríklad kŕčovým žilám či infarktom.

Pred prvou návštevou sauny
Kto je zdravý, môže s pokojným svedomím ísť do sauny. No pri istých chorobách, ako sú akútne infekcie alebo ochorenia vnútorných orgánov, sa návštevy treba zriecť. Ani pri červených žilkách na tvári sa sauna a parný kúpeľ neodporúča. Tieto rozšírené cievky totiž stratili schopnosť opäť sa stiahnuť. Všetkému, čo mimoriadne zvyšuje prekrvenie pokožky na tvári, by sme sa v takomto prípade mali vyhnúť. Ak máte pochybnosti, poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom. Do sauny nechoďte ani s prázdnym, ani s preplneným žalúdkom. Dobrým základom sú napríklad na bielkoviny bohatý jogurt alebo tvaroh, ale aj ovocie a zelenina.

Čo je zakázané
- Sedieť na najvyššej lavici, hlavu strčiť pod deku a nohy nechať prevísať cez lavicu.
- Po saunovaní sa osprchovať vlažnou vodou miesto studenou.
- Vôbec nenavštíviť priestor so studeným vzduchom alebo sa tam prechádzať v oblečení. Znižuje to efekt otužovania.
- V saune alebo medzi jednotlivými procedúrami v nej piť. Ešte horšie: piť alkohol. Už i tak dosť rozšírené cievy sa rozšíria ešte viac. Hrozí zrútenie obehového systému!
- Po saunovaní vstúpiť do bazénu so studenou vodou bez toho, aby ste sa osprchovali - je to nehygienické.
- Plávať medzi jednotlivými fázami alebo po saune. Tlak vody škodí rozšíreným cievam. Zaplávať si pred saunovaním je v poriadku.
- Masáž tela kefou v priestoroch sauny. To veľmi vyčerpáva.
- Rozprávať. Sauna je miestom na uvoľnenie a ľudí, ktorí hľadajú pokoj, nepretržité rozhovory rušia.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:09