StoryEditor

Eurostat je podozrivý z podvodu

21.05.2003, 00:00
Piatok mal byť vyvrcholením dlhodobo plánovaných výročných osláv štatistického úradu Európskej únie (EÚ), Eurostatu. No aktivita francúzskej štátnej prokuratúry narušila oslavy, keď začala trestné stíhanie pre podozrenie z používania tzv. čiernej kasy.

Piatok mal byť vyvrcholením dlhodobo plánovaných výročných osláv štatistického úradu Európskej únie (EÚ), Eurostatu. Jeho generálny riaditeľ Yves Franchet v Luxemburgu privítal vysokopostavených hostí, okrem iných aj komisára pre menovú politiku Pedra Solbesa. No aktivita francúzskej štátnej prokuratúry narušila oslavy, keď začala trestné stíhanie pre podozrenie z používania tzv. čiernej kasy. Opätovne tak padá tieň na štatistický úrad, ktorý dodáva dôležité údaje pre kontrolu dodržiavania kritérií Maastrichtskej dohody alebo rozdeľovanie miliardových dotácií.
Ako informuje Süddeusche Zeitung, v Eurostate sa oficiálnemu účtovníctvu údajne "vyhlo" minimálne 900 tis. eur, ktoré napokon mali minúť zamestnanci úradu. Pritom ide o príjmy z predaja dát, ktorých zhromažďovanie a spracovanie sa financuje z peňazí daňových poplatníkov. Európsky úrad boja proti podvodom Olaf z toho dôvodu odovzdal parížskej justícii rozsiahly materiál a odporučil trestné stíhanie pre spreneveru, navádzanie na spreneveru a vytvorenie zločinného spolku.
V centre vyšetrovania je francúzska spoločnosť Planistat Europe SA, ktorej Eurostat opakovane prideľoval úlohy. Doterajšie zistenia však naznačujú existenciu oveľa rozvetvenejšej organizácie, zameranej na krádež peňazí EÚ. Olaf podozrieva najvyššie vedenie Eurostatu, čiže Y. Francheta a riaditeľa Daniela Byka. Obaja sú podozriví z toho, že úplne vytvorili alebo sa aspoň čiastočne podieľali na vzniku tohto predpokladaného podvodného systému.
Vedenie úradu však nie je podozrivé prvýkrát. Luxemburské súdy majú k dispozícii dokumentáciu k dvom ďalším prípadom. Jedna spoločnosť si údajne zabezpečila objednávky pomocou falošných údajov a ďalšia firma je podozrivá z bilančných manipulácií. V prípade druhej spoločnosti bol Y. Franchet dokonca zakladajúcim členom a v jednom období aj jej prezidentom. Európska komisia (EK) pritom opakovane žiadala tieto firmy o vrátenie peňazí, ktoré dostali od Eurostatu.
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) kritizujú Eurostat, že aj napriek výhradám opakovane dával úlohy podozrivým spoločnostiam. Očividne sa tak stalo aj v prípade Planistatu. Hoci podozrenie z existencie čiernej kasy sa prvýkrát dostalo na pretras už v roku 1999, Planistat stále pracuje. Svedčí o tom fakt, že v roku 2000 dostal od Eurostatu 670 tis. eur a o rok neskôr ďalších 1,6 mil. eur.
Trpezlivosť mnohých poslancov EP v rozpočtovom výbore má však svoje medze a komisii vytýkajú, že sa nepoučila zo svojej minulosti. Poukazujú pritom na škandál z roku 1999, keď machinácie komisárky Edith Cressonovej viedli k odvolaniu všetkých členov komisie. Podľa ich názoru v prípade Eurostatu začínajú vyvíjať aktivitu členské štáty, no EK nič nepodniká: na obvinenia voči Eurostatu reaguje defenzívne a po ich zverejnení sa jednoznačne zastala Y. Francheta.
Y. Franchet a D. Byk ponúkli svoju rezignáciu a ako informovala EK, o riešení problému v štatistickom úrade a personálnych dôsledkoch bude rokovať v priebehu dnešného dňa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:00